مانیتور عکاسی با ویژگی های اختصاصی یکی از مهمترین ابزارهای عکاسان برای تهیه عکسهایی با دقت رنگ بالا است. برای عکاسان دیجیتال، یک مانیتور با کیفیت که رنگها و جزئیات را بطور دقیق نمایش دهد ابزاری ضروریست.
بعنوان یک عکاس چه بخواهید عکسهای خود را چاپ کنید یا در صفحات اجتماعی به اشتراک بگذارید به یک مانیتور قابل اعتماد نیاز دارید. مانیتور عکاسی ویژگی ها متفاوتی از سایر مانیتورهای موجود در بازار دارند. اگر شما یک حسابدار، تایپیست، تریدر و یا حتی وبگرد بودید تفاوت زیادی نداشت از چه مانیتوری استفاده می کنید. اما وقتی صحبت از عکس و تصویر در میان باشد انتخاب نمایشگر باکیفیت بسیار مهم می شود.
اهمیت مانیتور عکاسی برای ویرایش عکسها
صرف نظر از دوربین و لنزهای یک عکاس، داشتن مانیتور ویژه برای تهیه عکسهایی حرفه ای لازم است. در عصر عکاسی دیجیتال، داشتن یک مانیتور عکاسی درجه یک با کالیبره دقت بالا برای خلق عکسهایی عالی ضروری است. برای ویرایش حرفه ای رنگ، نور، کنتراست و جزئیات عکسها نیاز به نمایشگری دارید که بتواند طیف کامل رنگها و جزئیات را نشان دهد.
مانیتور ویژه عکاسی از تکنولوژی ها، امکانات و کیفیت بالاتری نسبت به سایر مانیتورها برخوردار است. این نوع مانیتورها که بصورت ویژه برای عکاسان طراحی شده اند به شما این اطمینان را می دهند که در پروسه ادیت عکس دچار اشتباه نشوید. مانیتورهای معمولی رنگ و کنتراست را به درستی نمایش نمی دهند و این موضوع باعث خطای شما هنگام ادیت رنگهای عکس می شود. موضوع اصلاح رنگ و ادیت مناسب در بسیاری از شاخه های عکاسی مثل عکاسی صنعتی و تبلیغاتی بسیار مهم است و ضروریست از یک مانیتور عکاسی حرفه ای و کالیبره استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: پورتفولیو عکاسی – چطور پورتفولیو حرفه ای بسازیم؟
مانیتور عکاسی چه ویژگی هایی دارد؟
مانیتورهای ویژه عکاسی ویژگی های خاصی نسبت به مانیتورهای معمول دارند. یک مانیتور عکاسی با استفاده از تکنولوژی High tech ساخته شده و با حساسیت بالا رنگها، کنتراست و جزئیات فایل عکس را بازتولید و نمایش می دهد. اما اینکه ویژگی های مانیتور ویژه عکاسی کدامند و چه شاخص هایی برای انتخاب مانیتور ادیت عکس وجود دارد موضوعی است که در ادامه به آن می پردازیم.
ویژگی های مانیتور مناسب برای ادیت عکسها
- عمق رنگ مانیتور و میزان کالرگاموت
- فضای رنگی مانیتور
- سایز مانیتور و وضوح مانیتور
- تکنولوژی های ساخت پنل مانیتور
- قابلیت کالیبراسیون
- پورت یا درگاه های ورودی مانیتور
بیشتر بخوانید: عکاسی ضدنور – آموزش نکات مهم برای خلق عکسهای سیلوئت
عمق رنگ مانیتور و اهمیت کالرگاموت
کالرگاموت یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب مانیتور عکاسی است. عمق رنگ به تعداد رنگ های متمایز یک مانیتور مربوط می شود. هر چه یک مانیتور بتواند رنگهای بیشتری را نمایش دهد قابل اعتماد تر است. میزان عمق رنگ مانیتور باعث می شود تدریج رنگها را نرم و بدون نواربندی به نمایش درآورد. حتما شما هم در عکاسی با مشکل کالربندینگ مواجه شده اید که تدریج رنگ در بخش های وسیع بصورت نوارهای بلوک بندی شده دیده می شود. این مشکل در مانیتورهای ارزان قیمت با عمق رنگ پایین با شدت وجود دارد و شما نمی توانید حدس بزنید عکس به چه میزان اصلاح رنگ نیاز دارد.
اکثر مانیتورهای موجود در بازار یکی از دو مشخصات زیر را دارند:
- رنگ ۸ بیتی
- رنگ ۶ بیتی
عمق رنگ ۶ بیتی از نظر تئوری پایینتر از مانیتوری است که میتواند رنگهای ۸ بیتی را نمایش دهد. یک مانیتور با رنگ ۶ بیتی بیشتر در معرض مشکلات نواربندی یا تشدید کالربندینگ است. باید بدانید کالیبره کردن مانیتور عکاسی احتمال نواربندی نشان دادن گرادینت ها را افزایش می دهد. بنابراین عمق رنگ بیشتر این موضوع را جبران می کند و به طور موثر مانیتور را قابل تنظیم تر می کند. صفحه نمایش های لپ تاپ تقریباً همیشه از رنگ ۶ بیتی استفاده می کنند، بنابراین در حالت ایده آل باید خیلی محتاطانه کالیبره شوند.
ممکن است در بعضی مانیتورهای گران قیمت عمق رنگ ۱۰ بیتی و یا حتی ۱۴ بیتی را هم تجربه کنید. اما به خاطر داشته باشید این مانیتورها در صورتی می توانند این گستره رنگی را نمایش دهند که توسط پردازنده گرافیکی و نرم افزار هم پشتیبانی شود.
بیشتر بخوانید: عکاسی فاین آرت – تعاریف و نکات مهم برای خلق عکسهای هنری
فضای رنگی مانیتور
نکته مهمی که در انتخاب مانیتور عکاسی باید در نظر بگیرید طیف رنگ و دقت رنگ است. Gamut به این اشاره دارد که مانیتور چه رنگ هایی را می تواند نمایش دهد. اکثر مانیتورها می توانند حدود ۱۶ میلیون رنگ را نمایش دهند، اما نمایشگرهای سطح بالاتر می توانند تا یک میلیارد رنگ را نمایش دهند.
در مسئله مدیریت رنگ عکسها با دو فضای اصلی Adobe RGB و sRGB برخورد داریم. Adobe RGB گستره رنگهای بیشتری را شامل می شود و sRGB رنگهای محدودتری را در خود جای می دهد. اکثر مانیتورها از فضای sRGB پیشتیبانی می کنند و عکسها را در این محدوده رنگی نمایش می دهند. اما مانیتورهای حرفه ای فضای Adobe RGB را هم پشتیبانی می کنند. به عنوان یک عکاس، منطقی است که از یک مانیتور Adobe RGB استفاده کنید تا بتوانید عکسهای خود را با خطای کمتری ویرایش کنید و رنگهای واقعی را که در چاپها ظاهر میشوند، ببینید. این مانیتورها از نمایشگرهایsRGB گرانتر هستند.
بیشتر بخوانید: مدیریت رنگ در عکاسی – اهمیت کالیبراسیون مانیتور عکاسان
اگر مطمئن هستید که در آینده نزدیک نیاز به چاپ عکسهایتان ندارید، استفاده از مانیتور Adobe RGB منطقی نیست. اما اگر عکاسی را با هدف چاپ عکسها (چه بصورت دیجیتال یا افست) انجام می دهید بهتر است از مانیتورهای Adobe RGB استفاده کنید. باید بدانید بهترین مانیتورهای عکاسی از ۱۰۰% sRGB، ۹۹% AdobeRGB پشتیبانی می کنند.
بیشتر بخوانید: گلدن تایم در عکاسی چیست؟ عکاسی حرفه ای در ساعت طلایی
سایز مانیتور و وضوح مانیتور
سایز مانیتور و وضوح نمایش آن هم یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب نمایشگر است. هدف استفاده از مانیتور عکاسی این است که بتوانید عکسهای خود را بطور کامل و واضح ببینید و دسترسی کامل به ابزارهای مختلف نرم افزار ویرایش عکس داشته باشید. برای ویرایش عکسها، توصیه من صفحه نمایشی است که حداقل ۲۴ اینچ (۶۱ سانتی متر) باشد. با این حال مانیتورهای ۲۷ تا ۳۲ اینچ (۶۸ تا ۸۱ سانتی متر) ایده آل تر بوده و فضای کاری بیشتری در اختیار شما قرار می دهند.
علاوه بر ابعاد فیزیکی نمایشگر باید وضوح آن را نیز در نظر بگیرید. وضوح صفحه نمایش به تعداد پیکسل های واقعی صفحه نمایش اشاره دارد. پیکسل ها همان چیزی هستند که رنگ ها را روی صفحه نمایش می دهند. همانند تلویزیونها، وضوحهای مختلفی وجود دارد. قطعنامه های رایجی که احتمالاً با آنها روبرو خواهید شد عبارتند از:
(1920x 1080 (1080p همچنین به عنوان Full HD شناخته می شود.
(2560x 1440 (1440p همچنین به عنوان WQHD شناخته می شود.
(21600p) 3840x 2160 همچنین به عنوان 4K شناخته می شود.
وقتی صحبت از پیکسل برای مانیتور عکاسی می شود، داشتن پیکسل بیشتر به این معنی است که می توانید تصویر بیشتری را روی صفحه نمایش قرار دهید. با بزرگتر شدن مانیتور، پیکسلهای بیشتر به این معنی است که تصویر واضحتر میشود. هر چه رزولوشن مانیتور بالاتر باشد شارپنس عکسها را با دقت بالاتری نمایش می دهد. نکته کلیدی که باید به آن توجه کرد، یکنواختی نمایشگر از نظر روشنایی، رنگ و وضوح است. داشتن مانیتوری که نور استاندارد نداشته باشد یا رنگهای متفاوتی را در یک ناحیه نسبت به دیگری نمایش دهد، فرآیند ویرایش عکس شما را چالشبرانگیز میکند.
بیشتر بخوانید: تراز سفیدی در عکاسی – اهمیت و نحوه تنظیم وایت بالانس عکس
تکنولوژی های ساخت پنل مانیتور
پنل یا صفحه نمایشگر مانیتورها با چهار مدل TN، VA، IPS و OLED تولید می شوند. در ادامه به بررسی بهترین نوع صفحه مانیتور عکاسی می پردازیم.
TN قدیمی ترین فناوری نمایشگر LCD است. ارزان است، اما این صفحه نمایشگرها دارای دقت رنگ ضعیف کنتراست ضعیف، روشنایی خوب، زاویه دید ضعیف و یکنواختی پایین رنگ و وضوح هستند. در صورت امکان از ویرایش عکس خودداری کنید.
VA فناوری معمولا در صفحه نمایش تلویزیون ها استفاده می شود. پنل های VA دارای کنتراست عالی، روشنایی خوب، زاویه دید مناسب، دقت رنگ معقول، پوشش دهی خوب و یکنواختی خوب هستند. این پنل ها نه بصورت حرفه ای اما برای ویرایش معمولی عکس قابل استفاده هستند.
پنل هایIPS در حال حاضر محبوب ترین انتخاب برای ویرایش و مدیریت رنگ عکسها هستند. کنتراست و روشنایی خوب، زاویه دید عالی، روشنایی خوب، پوشش دهی عالی و یکنواختی خوب. یک انتخاب عالی برای ویرایش عکس.
OLED مزایایی مشابه IPS دارد، اما با کنتراست بهبود یافته و رنگ مشکی بسیار تیره تر. با این حال، گرانتر است. OLED احتمالاً با پیشرفت فناوری های جدید جایگزین IPS خواهد شد.
بیشتر بخوانید: فایل خام عکس چیست؟ فرمت RAW چه نقشی در عکاسی حرفهای دارد؟
قابلیت کالیبراسیون
قابلیت کالیبره شدن مانیتور عکاسی توسط دستگاه های خروجی یکی از نکات مهم برای عکاسان است. بسیار شنیده و یا دیده اید که مانیتور را توسط نرم افزار یا تنظیمات خود نمایشگر کالیبره یا تنظیم رنگ می کنند. این روش ها شاید به تنظیم شدن نسبی رنگهای بازتولید شده توسط مانیتور بیانجامد، اما بطور قطع با دقت و حساسیت بالا نیست.
مانیتور عکاسی باید قابلیت اتصال به تجهیزات تنظیم رنگ را داشته باشد. تجهیزاتی که احتمالا به اسم Spyder شنیده اید و توسط کابل به درگاه های مانیتور متصل می شود. با اتصال این دستگاه و انجام مراحل کالیبراسیون، رنگهای مانیتور شما با دقت بالا تنظیم می شود و توسط یک پروفایل ذخیره می شود. مانیتورهای عکاسی گران قیمت اغلب به شما امکان می دهند پروفایل های کالیبراسیون را ذخیره کرده و بین آنها سوئیچ کنید، بنابراین می توانید تنظیمات کالیبراسیون را با کلیک ماوس با استفاده از نرم افزار اختصاصی تغییر دهید.
بیشتر بخوانید: نقطه دید در عکاسی – چطور زاویه دید اختصاصی داشته باشیم؟
پورت یا درگاه های ورودی مانیتور
یک مانیتور حرفهای که از انواع پورتهای خروجی مانند USB، DisplayPort و HDMI پشتیبانی میکند. این درگاه ها امکان اتصال آسانتر با سایر دستگاهها و لوازم جانبی شما را فراهم میکند. توانایی لینک کردن دو یا چند نمایشگر از طریق DisplayPort انعطاف بیشتری را ارائه می دهد. پورت HDMI برای عکاسان کاربرد چندانی ندارد اما برای تدوینگرها با اهمیت است.
بیشتر بخوانید: عکاسی اچ دی آر – آموزش صفر تا صد عکاسی HDR
مزایا و معایب صفحه نمایش منحنی برای ویرایش عکس
شاید برای شما سوال پیش بیاید که آیا صفحه نمایش تخت یا منحنی برای ویرایش عکس بهتر است. صادقانه بگویم، این به ترجیحات شخصی بستگی دارد. صفحه نمایش های خمیده و نمایشگرهای بسیار عریض و محبوبیت بیشتری دارند.
مزیت صفحه نمایش خمیده این است که می تواند زوایای دید را نسبت به یک مانیتور عکاسی بزرگ و تخت جبران کند و تجربه تماشای عریض تری را به شما ارائه دهد.
اما معایب آن این است که برای تماشای چند کاربر چندان خوب نیستند. اگر با مشتری تان عکسها را بازبینی می کنید او باید درموقعیت دید مستقیم مانند شما قرار بگیرید. ایراد بعدی اینکه فضای میز بیشتری را اشغال میکنند، گرانتر هستند و هنگام لینک کردن چند مانیتور چندان خوب کار نمیکنند. مانیتورهای منحنی ممکن است بر درک خطوط مستقیم تأثیر بگذارند، که می تواند در ویرایش عکسهای معماری، چالش برانگیز باشد.
معرفی مانیتورهای عکاسی و ادیت عکس
در ادامه به بررسی ویژگی ها و معرفی بهترین انتخاب ها برای مانیتور عکاسی می پردازیم. ممکن است بعضی از این مانیتورها در بازار ایران وجود نداشته باشد اما بعضی شرکت های فعال در این حوزه امکان ثبت سفارش و واردات تک محصول برای شما را دارند.
بهترین مانیتورهای ادیت عکس در سال ۲۰۲۴
- Apple Pro Display XDR
- BenQ SW321C
- ۷. BenQ EX3501R
- Eizo ColorEdge CS2731
- Dell UltraSharp UP3221Q
- LG 27uk850
- Asus ProArt PA329Q
- MSI Prestige PS341WU
Apple Pro Display XDR
بی شک مانیتورهای اپل یکی از بهترین و با کیفیت ترین نمایشگرها برای مصارف حرفه ای است. مانیتورهای شرکت اپل یکی از پرطرفدارترین گزینه ها در بین عکاسان، طراحان گرافیک، ادیتورها و تدوینگرها شناخته شده. مدل جدید این شرکت با نام Pro Display XDR با تکنولوژی نمایش 6K و با ابعاد ۴۰ درصد بزرگتر از imac5 تولید و روانه بازار شده است. این محصول بزرگترین مانیتور ساخته شده اپل با پنل ۳۲ اینچی و ابعاد ۳۳۸۴ × ۶۰۱۶ پیکسل با تراکم ۲۱۸ پیکسلبراینچ است. پروپیکسل می تواند به حداکثر روشنایی ۱۶۰۰ نیت و روشنایی تمام صفحهی ۱۰۰۰ نیت برسد.
Pro Display XDR بهصورت پیشفرض فضای رنگی P۳ را پوشش داده و از رنگهای ۱۰ بیتی پشتیبانی میکند. در نامگذاری این مدل از XDR که مخفف عبارت «Extreme dynamic range» یا گسترهی دینامیکی فوقالعاده استفاده شده است. پرو دیسپلی به تراشهی قدرتمند A13 مجهز است تا قابلیتهایی مانند صدای فضایی، فراخوانی دستیار دیجیتال اپل با دستور صوتی «Hey Siri» و «سنتر استیج» وبکم را ممکن کند. مشخصات فوق العاده ی این مانیتور باعث شده تا شرکت اپل از آن بعنوان بهترین نمایشگر جهان یادکند.
BenQ SW321C
این مانیتور یکی از نمایشگر های رده بالای برند بنکیو برای ویرایش عکس است. BenQ SW321C دارای پنل IPS ۳۲اینچی با صفحه نمایش (4K) است. این مدل بنکیو دو فضای رنگی را با مقادیر ۱۰۰٪ sRGB و ۹۹٪ AdobeRGB پوشش می دهد که این مانیتور را به یک نمایشگر با گسترده رنگ وسیع تبدیل می کند. این مدل بنکیو از فناوری HDR نیز پشتیبانی می کند.
دقت رنگ این مانیتورها در کارخانه کالیبره شده و بر روی هر مانیتور تأیید شده است و دارای ابزارهای کالیبراسیون سخت افزاری داخلی برای اطمینان از اثبات تنظیم رنگ است.
اگر با چاپ زیاد سروکار دارید این مانیتور دارای قابلیتی به نام Paper Color Sync است. این قابلیت به شما امکان می دهد مانیتور عکاسی خود را بر اساس کاغذ و چاپگر تنظیم کرده تا نمایش دقیقی از خروجی چاپ های خود داشته باشید. ویژگی جالب دیگر GamutDuo است. این به شما امکان می دهد دو طیف رنگی مختلف را در کنار هم برای مقاصد مقایسه نمایش دهید.
در کنار همه چیز، این نمایشگر دارای یک هود برای از بین بردن تابش خیره کننده است. همچنین این مانیتور درگاه هایی را در قالب HDMI، DisplayPort و USB-C ارائه می دهد.
۷. BenQ EX3501R
این مدل مانیتور از برند بنکیو دارای نمایشگر فوق عریض است که برای ویرایش و بررسی چند عکس بصورت همزمان عالی است. اگر هنگام ویرایش عکسها، تنظیمات ادیت و تم رنگی چند عکس را مقایسه می کنید بی شک مدل BenQ EX3501R می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. این نمایشگر دارای وضوح ۳،۴۴۰ در ۱،۴۴۰ است که فضای بزرگی را برای ادیت عکسها در اختیار شما قرار می دهد تا با دست بازتری روی آنها کار کنید. کنتراست این مانیتور عریض ۲۵۰۰:۱ است که به شما تصاویر روشن ارائه می دهد. مزیت بالای این مانیتور در مقایسه با سایر مدل ها، پیشتبانی ۱۰۰٪ از sRGB است.
بیشتر بخوانید: تکنیک های عکاسی – آموزش حرفه ای با شرح کامل
Eizo ColorEdge CS2731
Eizo دارای طیف وسیعی از مانیتورهای بسیار خوب برای کار با رنگ چه در زمینه عکاسی و چه طراحی گرافیک هستند. مانیتورهای Eizo ColorEdge به طور خاص برای عکاسان و گرافیست های حرفه ای طراحی و تولید شده. شرکت Eizo دو دسته مانیتور تولید می کند. مانیتورهای ColorEdge CS مقرون به صرفه تر و مانیتورهای ColorEdge CG که سطح حرفه ای هستند.ColorEdge CS2731 یک مانیتور ۲۷ اینچی (۶۸ سانتی متر) IPS با رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ است. این مانیتور محدوده رنگ sRGB 100٪ و Adobe RGB 99٪ را پوشش می دهد.
طراحی و کالیبره حرفه ای این مدل رنگ یکنواخت عالی در کل صفحه نمایش ارائه می دهد. این مانیتور با طیف وسیعی از هودهای مانیتور Eizo سازگار است که می تواند از تابش نورهای مزاحم محیط جلوگیری کند. این مانیتور عکاسی با نرمافزار ColorNavigator Eizo ارائه میشود تا امکان کالیبراسیون رنگ را فراهم کند.
Dell UltraSharp UP3221Q
این یک مانیتور ۳۱.۵ اینچی 4K HDR IPS است که از فناوری معروف به mini-LED استفاده می کند. در واقع فناوری mini-LED از نظر نور پس زمینه مشابه با فناوری OLED است. این مانیتور فضای رنگی AdobeRGB را تا ۹۳٪ پوشش می دهد. یکی دیگر از ویژگی های فوق العاده این مانیتور این است که دارای کالیبراسیون سخت افزاری Calman و رنگ سنج داخلی آن است. بنابراین برای کالیبره کردن نمایشگر نیازی به سخت افزار خارجی ندارید (اگرچه از طریق یک پورت USB اختصاصی روی مانیتور نیز پشتیبانی می شود). این مانیتور برند Dell نیز دارای هود و پورت های اصلی اتصال به دستگاه های جانبی است.
LG 27uk850
این نمایشگر ال جی یکی از گزینه های حرفه ای بعنوان مانیتور عکاسی است. ظاهر این مانیتور ال جی از طراحی بسیار جذابی برخوردار است. پنل مانیتور از سه سمت، تقریبا هیچ حاشیه ای ندارد و فضای بزرگ تری را در اختیار قرار می دهد. امکان زاویه دار کردن و حرکت بالا یا پایین برای آن وجود دارد. نوع پنل این مانیتور IPS است و از نور پس زمینه LED پشتیبانی می نماید. این مدل می تواند ۱.۰۷ بیلیون رنگ را نمایش دهد. این مانیتور دارای کالرگاموت sRGB 99% است.
مانیتور ال جی مدل 27UL850-W دارای دو پورت HDMI، دو پورت USB، یک پورت Display Port، یک خروجی هدفون و یک پورت USB-C است.
مانیتور Asus ProArt PA329Q
این مانیتور با رزولوشن ۳۸۴۰×۲۱۶۰ پیکسل، فضای رنگی Adobe RGB 99.5٪ و DCI-P3 100٪ پوشش می دهد. این مانیتور برند ایسوس دارای چرخه رنگهای ۱۴ بیتی و سیستم کالیبراسیون داخلی است. نمایشگرهای سری ProArt ایسوس مخصوص طراحان و عکاسان تولید و روانه بازار می شود. تکنولوژی Eye-Care این مانیتور باعث حذف نورآبی و پرش تصویر می شود. یکی از مهم ترین دلایل انتخاب مانیتورهای حرفه ای ایسوس، کالیبره بودن و نمایش دقیق رنگ های چاپ است. کمپانی ایسوس در نمایشگرهای سری ProArt از فناوری Smart Contrast Ratio استفاده کرده که کنتراست تصاویر را بالاتر می برد. این تکنولوژی در عمل باعث نمایش رنگ های بهتر، سایه های تاریک و نور زنده تر می شود.
مانيتورهاى ارزونتر معرفى مى كردين، اينا خيلى گرونن
در آپدیت بعدی مطلب چند مورد مانیتور عکاسی اقتصادی هم معرفی می کنم
بين بنكيو و ايزو كدوم بهتره؟
هر دو مدل مانیتور حرفه ای هستن و باید ببینید تو بازار ایران کدوم موجود هست
با ٥ ميليون مانيتور حرفه اى براى اديت كردن عكس نميشه خرريد؟
درود بر شما، متاسفانه با این بودجه امکان خرید مانیتور خیلی حرفه ای ندارید. شاید این چند مدل با توجه به داشتن پنل IPS گزینه نسبتا مناسبی با این بودجه باشن که لازمه قبل از خرید تحقیق و مقایسه کنید.
Lg 24MK600M-B سایز ۲۴ اینچ
ال جی مدل 24MP400-B سایز ۲۴ اینچ
مانیتور ۲۴ اینچ جی پلاس مدل GDM-245LN