عکاسی مناظر پاییز در طبیعتی با رنگهای گرم و رویایی برای اکثر عکاسان و حتی مردم عادی جذاب است. عکاسی حرفه ای از مناظر پاییز نیازمند رعایت نکات مهم است که در این مطلب بطور کامل شرح خواهم داد.
چشم اندازهای پاییز سوژه هایی تمام نشدنی برای عکاسان
پاییز یکی از زیباترین فصل های سال است که عکاسان در هر ژانری علاقمندند در این فضای رویایی عکاسی کنند.
هنرمندان و حتی عموم مردم از دیدن برگ های طلایی که در حال تبدیل شدن به یک اثر هنری هستند لذت می برند؟ چه عکاس پرتره باشید، چه عکاس منظره و یا حتی اگر با موبایل عکاسی می کنید این فصل بهترین فرصت برای تهیه عکسهای رویایی و خلاقانه است.
هنرمندان عکاس در طول سال ذوق عکاسی مناظر پاییز را دارند. مبتدی یا حرفه ای بودن فرقی ندارد مهم اینست که بتوانید زیبایی های مناظر این فصل را از نگاه خود به تصویر بکشید. استفاده از خلاقیت و نگاه ویژه در عکاسی از منظره های پاییزی باعث می شود تا بتوانید عکسهای ماندگار ثبت کنید.
آثار عکاسی به واسطه سوژه های جذاب و سرشار از رنگهای گرم پاییز مخاطبان زیادی دارد. بیشتر عکاسان حرفه ای منظره تمام سال را منتظر فصل پاییز هستند تا با ترکیب ایده های شخصی و زیبایی های پاییز آثار هنری فوق العاده ای ارائه کنند. نکات ارائه شده این مطلب تجربیات شخصی ام از ۱۴ سال فعالیت در ژانر منظره است. این مطالب تاثیر زیادی در کیفیت، خلاقیت و جذابیت عکسهای پاییزی شما خواهد داشت.
این مطلب بعلت حجم زیاد اطلاعات در ۲ بخش تهیه شده است. اگر علاقمندید امسال تجربه خوبی از عکاسی در پاییز داشته باشید پیشنهاد می کنم حتما بخش دوم عکاسی پاییز را هم مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید: لحظه قطعی در عکاسی – چطور عکسهای لحظه قطعی بگیریم؟
مهمترین نکات عکاسی از مناظر در فصل پاییز
مناظر پاییزی سرشار از رنگ های جذاب است که عکاسی از آنها لذت بخش است. اما برای تهیه عکسهای حرفه ای از مناظر پاییزی نکات مهمی را باید بدانید که در ادامه به شرح توضیح می دهم.
- تجهیزات مناسب برای عکاسی از مناظر پاییز
- پیدا کردن لوکیشن خاص برای عکاسی پاییز
- انتخاب زمان مناسب برای عکاسی
- بررسی شرایط جوی منطقه انتخاب شده برای عکاسی
- تجهیزات مناسب در شرایط بارانی
- تنظیمات مناسب دوربین در شرایط مختلف
- استفاده از تکنیک ها در عکاسی پاییز
- ترکیب بندی در عکسهای پاییزی
- ایده پردازی و کارگردانی عکسها
- ویرایش عکسهای پاییزی
بیشتر بخوانید: تکنیک های عکاسی – آموزش حرفه ای با شرح کامل
تجهیزات مناسب برای عکاسی از مناظر پاییزی
دوربین و لنزهای مناسب برای عکاسی پاییز
تجهیزات عکاسی برای مناظر پاییزی تفاوت زیادی با نیازمندی های عکاسی لنداسکیپ ندارد.
یک دوربین عکاسی با لنز قابل تعویض که ترجیح من دوربین فول فریم است. اما با دوربین های کراپ دار رنج متوسط هم می توان عکسهای خوب از پاییز ثبت کرد.
یک لنز واید برای مناظر وسیع و یک لنز تله برای ثبت عکسهای مینیمال پاییزی نیاز خواهید داشت. اما اگر امکان استفاده از ۲ لنز تله و واید را نداشتید، تک لنزهایی با فواصل کانونی مختلف گزینه مناسب برای شماست. مثلا لنز ۱۰۵-۲۴ و یا حتی ۸۵-۱۵ لنزهایی هستند که فواصل کانونی واید تا تله را در اختیار شما قرار می دهند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه از عکاسی لنداسکیپ باید بدانید (بخش اول)
آنچه از عکاسی منظره باید بدانید (بخش دوم)
سه پایه ابزار کاربردی عکاسی مناظر پاییز
همانطور که بارها گفته ام سه پایه جزء لاینفک عکاسی حرفه ای منظره است.
استفاده از سه پایه در عکاسی مناظر پاییز امتیازات زیادی دارد. جلوگیری از لرزش دوربین و ثبت عکسهایی شارپ یکی از دلایل اصلی استفاده از سه پایه است. در عکاسی از پاییز قالب عکاسان در این فصل به جنگل های پوشیده از درخت می روند، چرا که نمای وسیعی از طبیعت پاییزی را می توان به تصویر کشید.
نور حتی در روزهای آفتابی در عمق جنگل بسیار کمتر از سایر موقعیت هاست که استفاده از سه پایه را الزام آور می کند. حالا تصور کنید اگر هنگام عکاسی با آسمان ابری مواجه باشید که نور محیط بسیار کمتر از حالت آفتابی است. مطمئنا بدون سه پایه موفق به ثبت عکسهای واضح و بدون لرزش نخواهید شد. همچنین با استفاده از سه پایه دغدغه ثابت نگه داشتن دوربین و کادربندی همزمان را ندارید.
بیشتر بخوانید: تجهیزات عکاسی لنداسکیپ – ابزارهای مورد نیاز عکاسی منظره
با استفاده از سه پایه امکان اجرای ایده های خلاق را خواهید داشت.
مثلا می توانید همزمان با فشردن دکمه شاتر تعدادی برگ رنگی را از جلوی لنز به زمین بریزید.و یا از خود سوژه ای انسانی و رهگذر در کادر بسازید. پیاده سازی ایده های متفاوت بستگی به خلاقیت عکاس دارد و هر چه ایده خلاق تر باشد عکسی جذابتر و پر مخاطب تر تهیه می شود.پیشنهاد من استفاده از سه پایه ای محکم و سبک است، محکم برای عکاسی در مسیر حرکت رودخانه و موقعیت های اینچنین و سبک برای پیاده روی های طولانی که اهمیت بسیاری دارد.
فیلتر های مناسب برای عکاسی پاییز
بهترین فیلترها برای عکاسی از مناظر پاییزی شامل:
- فیلترهای کاهنده نور ND
- فیلتر های گرم کننده رنگ Red enhancer
- فیلترهای پلاریزه
بیشتر بخوانید: عکاسی فاین آرت – تعاریف و نکات مهم برای خلق عکسهای هنری
بیشتر بخوانید: بهترین فیلترها در عکاسی منظره
از بین فیلترهای معرفی شده ND که باعث کاهش نور می شود پرکاربردترین فیلتر شناخته می شود. کاربرد اول این فیلتر در عکاسی از مناظر پاییز تعدیل نور خورشید در نقاط پر نور است. فرض کنید منظره پاییزی که انتخاب کرده اید فضایی خارج از جنگل باشد. در روزهای آفتابی بخاطر وجود نور شدید، عکاسی در اواسط روز نتایج خوبی نخواهد داشت اما با استفاده از یک فیلتر ND می توان نورهای شدید را تعدیل کرد و عکسهای قابل قبولی به ثبت رساند.
کاربرد بعدی این فیلتر عکاسی از رودخانه ها در فصل پاییز است. عکاسی از مسیر یک رودخانه در فصل پاییز به خودی خود زیبا است اما عکاسی با نوردهی طولانی از این مناظر نتایج شگفتی را به همراه دارد. نوردهی طولانی باعث ابریشمی شدن آب رودخانه می شود که جذابیت عکس را دو چندان می کند.
برای عکاسی چنین مناظری باید اوایل روز و یا اواخر روز که نور کمتری وجود دارد اقدام به عکاسی کنید اما با استفاده از فیلتر ND در طول روز هم امکان عکاسی لانگ اکسپوژ را پیدا می کنید.کاربرد سوم ایجاد کشیدگی ابرها در عکاسی مناظر پاییزی است. در عکاسی مناظر پاییز که امکان ثبت آسمان را دارید با استفاده از این فیلتر و نوردهی طولانی می توان حرکت ابرها را به تصویر کشید و عکسهایی خاص از چشم اندازهای پاییز ثبت کرد.
و کاربرد چهارم ثبت کشیدگی نور ماشین های در حال حرکت در جاده های پاییزی است.
این تکنیک یکی از روشهای فوق العاده برای عکاسی از جاده های پاییزی است .
بیشتر بخوانید: عکاسی انتزاعی یا آبستره – ثبت عکسهای انتزاعی در طبیعت
جستجوی لوکیشن خاص برای عکاسی مناظر پاییز
یکی از مهمترین نکات برای عکاسی از مناظر پاییز تحقیق و انتخاب لوکیشن است.
فصل پاییز در زمان مناسب چهره خود را در بسیاری از لوکیشن ها نمایان می کند. اما باید فضاهای خاصی را برای عکاسی از زیبایی های این فصل انتخاب کنید. بهترین مناظر برای ثبت زیبایی های پاییز مناطق پوشیده از جنگل است. البته توجه کنید جنگلهای پوشیده از درختانی همیشه سبز مثل کاج گزینه مناسبی برای عکاسی پاییز نیست. جنگلهای پوشیده از درختان راش، بلوط، توسکا، افرا و… بهترین فضا برای عکاسی این فصل است.
پتانسیل جنگل ها برای عکاسی پاییز
کاهش دما و نور خورشید باعث می شود کلروفیل برگها کم شده و رنگ آنها به زرد، نارنجی و قرمز تغییر کند. در ایران و بخصوص مناطق شمالی مسیری طولانی از این جنگل ها وجود دارد که به جنگل های هیرکانی معروف هستند. البته جنگل ها در نقاط دیگر ایران هم مناطق زیادی را پوشش داده اند و اکثر این جنگل ها فضایی عالی با پتانسیل بالا برای عکاسی از مناظر پاییز دارند. وجود لوکیشن های طبیعی مثل جنگل همراه با دریاچه، آبشار و رودخانه، کوهستان باعث شده فرصت های متعددی برای عکاسی در پاییز داشته باشیم. البته فضاهایی مثل تالاب و دریاچه و کوهستان در کنار جنگل را در تمام مناطق نمی توان یافت. باید با برنامه ریزی بهترین منطقه که بیشترین پتانسیل برای عکاسی پاییز داشته را انتخاب کنید تا به بهترین نتایج برسید.
انتخاب زمان مناسب برای عکاسی
اکثر عکاسان تصور می کنند ۳ ماه فرصت دارند تا در موقعیت مناسب به عکاسی مناظر پاییز بپردازند. اما واقعیت اینطور نیست و شاید فقط نیمی از این زمان بهترین شرایط برای عکاسی در پاییز است.
دلیل این مطلب تغییر تدریجی رنگ درختان و شرایط متغیر اقلیمی است. پاییز از مهرماه شروع می شود اما رنگها به سرعت تغییر نمی کنند و البته زمان دقیق تغییر رنگ هر منطقه را نمی توان حدس زد. چرا که ابری یا آفتابی بودن و سرمای ناگهانی این زمان بندی را تغییر داده و گاهی باعث از بین رفتن بی هنگام زیبایی های پاییز می شود.
برای درک بهتر موضوع تجربه شخصی خودم را برایتان بازگو می کنم.
در سال ۹۲ برای عکاسی از پاییز در اواسط مهر ماه به جنگل های سوادکوه سفر کردم. در این سفر موفق شدم عکسهای خوبی از مناظر پاییز ثبت کنم. سال بعد با حدودا ۱۰ روز اختلاف برای عکاسی به همان لوکیشن رفتم. با کمال تعجب متوجه شدم فضای جنگل هنوز پاییزی نشده و برگهای درختان فاصله زیادی تا رنگهای پاییزی دارند. بعد از سفر با انجام تحقیقات متوجه شدم سال دوم منطقه سوادکوه روزهای آفتابی بیشتری داشته است. اینجا متوجه شدم شرایط اقلیمی تاثیر زیادی در تغییر رنگهای پاییزی دارد.
بیشتر بخوانید: گلدن تایم در عکاسی چیست؟ عکاسی حرفه ای در ساعت طلایی
بررسی شرایط جوی لوکیشن عکاسی پاییز
بی شک برای تهیه عکسهای خاص از زیبایی های پاییز باید از شهر خارج شد و بسمت مناطق جنگلی سفر کرد. در فصل پاییز گاهی با بارش های ناگهانی مواجه هستیم که در لوکیشن های جنگلی شاید خطرساز باشد. جنگل ها معمولا در دل خود رودخانه های متعددی دارند که هنگام بارندگی های شدید پرآب شده و حتی طغیان می کنند که می تواند باعث بروز خطرات باشد. به همین دلیل بررسی شرایط آب و هوایی لوکیشن یکی از نکات مهم برای عکاسی در پاییز است. اما بررسی شرایط جوی فقط برای جلوگیری از خطرات نیست. بارش باران باصطلاح نم نم و یا حتی لوکیشنی که تا چند ساعت قبل شاهد بارش باران بوده برای عکاسی پاییز یک موقعیت عالی است. بعد از باران رنگهای طبیعت پاییزی دوچندان شده و برگهای زرد و نارنجی بسیار براق و پر رنگ و لعاب می شوند.
وجود مه در لوکیشن پاییزی یکی از جذاب ترین فرصت ها برای ثبت عکسهای هنری است. اگر توجه کرده باشید بیشتر عکسهای خاص پاییزی در فضای مه آلود ثبت شده اند. مه کمک می کند پس زمینه های عکس شما خلوت و ساده تر ثبت شود و امکان تهیه عکسهای مینیمال و هنری را داشته باشید. اگر جزئیات آب و هوای لوکیشن خود را قبل از سفر چک کرده باشید و البته خوش شانس باشید شما هم امکان خلق چنین عکسهایی را دارید.
بیشتر بخوانید: عکاسی مینیمال – چطور عکسهای مینیمال حرفه ای بگیریم؟
بخش دوم آموزش عکاسی پاییزی
گاهی اوقات تغییرات شدید جوی باعث می شود زیبایی های پاییز زودتر از زمان معمول از بین برود.
۱۵ مهر تا ۱۵ آذر ماه بهترین زمان برای عکاسی از مناظر پاییز است.
قبل از سفر حتما شرایط جوی مقصد را بررسی کنید.
این مقاله در ۲ بخش تهیه شده که بخش دوم از اینجا می توانید مطالعه کنید.
سلام و عرض ادب
تبریک می گم جناب رستگار سایت خیلی خوبی دارین و امیدورم روز به روز پر محتواتر بشه
درود ارادت، ممنون از لطف شما