در عکاسی پاییز با مناظر و موقعیت های مختلفی از جنبه نور، سوژه و وسعت منظره روبرو خواهید شد. در هر لوکیشن بسته به ایده و نگاه شما تنظیمات نورسنجی و عمق میدان متفاوت خواهد بود.
تجهیزات لازم برای عکاسی در هوای بارانی پاییز
پاییز فصل تغییرات و دگرگونی مداوم آب و هوا و بارش های متعدد است.
این بارش ها گاهی نم نم و دلنشین و گاهی باران های سیل آسا که غیر پیش بینی خواهد بود.
بارندگی ها اگر منجر به از بین رفتن زیبایی های پاییز نشود فرصت خاصی برای عکاسی از طبیعت است.
باران طراوت خاصی به رنگهای طبیعت علی الخصوص رنگهای گرم پاییز می دهد و بطور طبیعی باعث اشباع رنگها می شود. پس این شرایط را از دست ندهید اما غافل هم نباشید و مجهز اقدام به سفر کنید. برای عکاسی در این شرایط نیازمند تجهیزاتی هستید تا با خیال راحت و ایمن عکاسی کنید.استفاده از لباس بارانی، کفش مناسب آجدار و همچنین چتر و کاور دوربین در شرایط بارانی الزامی است. عدم استفاده از این تجهیزات در موقعیت های بارندگی ایمن نبوده و احتمالا همراه با مخاطراتی خواهد بود.
نکته قابل توجه اینکه در پاییز و شرایط بارندگی معمولا دمای هوا کاهش محسوسی را تجربه می کند.در این شرایط باطری دوربین زودتر خالی می شود. پس سعی کنید حتما باطری بک آپ همراه داشته باشید.
تنظیمات مناسب دوربین برای عکاسی مناظر پاییز
در عکاسی پاییز با مناظر و موقعیت های مختلفی از جنبه نور، سوژه و وسعت منظره روبرو خواهید شد.
در هر لوکیشن و منظره تنظیمات نورسنجی و عمق میدان بسته به ایده و نگاه شما متفاوت نیاز خواهد شد.
مثلا اگر قصد ابریشمی کردن حرکت آب رودخانه را داشته باشید باید از سرعت های پایین شاتر استفاده کنید. سرعت شاتر در این سوژه ها بسته به نور محیط و ایده شما متفاوت خواهد بود . معمولا نوردهی بین ۸ تا ۲۰ ثانیه نتایج خوبی را به همراه دارد اما بعد از ثبت عکس بررسی کنید که بخش های پرفشار آب اوراکسپوژ نشده باشد.انتخاب دیافراگم مناسب هم رابطه مستقیمی با ایده های شما دارد. گاهی دوست دارید تمام تصویر از وضوح کامل برخوردار باشد که باید از دیاف های بسته استفاده کنید و گاهی دوست دارید کادری بسته و مینیمال از برگهای رنگی یک شاخه بگیرید. برای محو کردن پس زمینه و ایجاد بوکه در این تصاویر لازم است از دیافراگم های کاملا باز استفاده کنید. اما در حالت عادی استفاده از دیافراگم های محدوده ۸ تا ۱۱ را پیشنهاد می کنم، طبق بررسی های سایت DPReview اکثر لنزها در این محدوده از بیشترین شارپنس برخوردارند.
قبل از عکاسی نورسنجی کنید
باید توجه کنید که قبل از ثبت هر عکس حتما نورسنجی کنید.
بسیاری از عکاسان تازه کار نورسنجی را با فوکوس بروی سوژه اشتباه می گیرند.
نورسنجی رابطه ای با فوکوس بروی سوژه ندارد. یعنی انتخاب ناحیه فوکوس برای نورسنجی روشی صحیح برای تنظیمات نوردهی نیست. نورسنجی شما باید بر مبنای نور متوسط محیط انجام شود. برای اینکار محدوده ای از منظره که نه نور زیادی دارد و نه تاریک است را انتخاب کرده، لنز را مقابل این محدوده بگیرید و بعد تنظیمات دیافراگم، سرعت شاتر و در موارد نیاز ایزو را انجام دهید. پس از انجام تنظیمات دکمه قفل نورسنجی را بزنید. حالا با حرکت دوربین در نقاط پرنور و کم نور خواهید دید نوار مدرج نورسنجی مدام در حال حرکت است، اما نورسنجی انجام شده شما برای عکس بعدی ذخیره شده است، حالا می توانید با فوکوس بروی سوژه و نقطه مورد نظر اقدام به عکاسی کنید.
استفاده از تکنیک ها در عکاسی پاییز
همانطور که قبلا در مقاله آموزش عکاسی لنداسکیپ توضیح داده ام در عکاسی پاییز هم از تکنیک های مختلف برای خلق تصاویری خاص می توان استفاده کرد.
- استفاده از تکنیک لانگ اکسپوژ برای ابریشمی کردن آب رودخانه و ثبت خط نوری ماشین ها در جاده های پاییزی
- تکنیک پانوراما برای تهیه تصاویری عریض از مناظر پاییزی و گاهی اغراق تعمدی در پرسپکتیو مناظر جنگل
- تکنیک اچ دی آر برای ایجاد تعادل نوری در مناظری که نور شدید در کنار سایه های تند وجود دارد.
ترکیب بندی در عکسهای مناظر پاییزی
ترکیب بندی یکی از اصول عکاسی در تمام ژانرها است.
عکسهای موفق و ماندگار بی شک از کادر و ترکیبی خاص و متفاوت برخوردار بوده اند که نشات گرفته از نگاه ویژه عکاس است.سوژه عکسهای پاییز معمولا فضاهای جنگل و طبیعت پوشیده از درخت است. این موقعیت ها به دلیل وجود تعداد زیادی درخت، شاخ و برگ و گیاهان و اِلِمانهای دیگر بسیار شلوغ است. تهیه عکس از این مناظر بدون توجه به اصل سادگی باعث خلق تصاویری شلوغ و بی هدف می شود. تصاویر اینچنینی کمترین مخاطب را خواهند داشت چرا که تصویر برای بیننده گنگ و بی نظم است. اینجاست که ترکیب بندی و اصول کمپوزیسیون به کمک می آید تا تصاویر خاص و قابل درک تهیه کنید. اصل سادگی و سبک مینیمال همواره یکی از دلایل موفقیت عکسهای مناظر است. با درنظر گرفتن این اصل و رعایت اصول ترکیب بندی می توان از مناظر شلوغ جنگل تصاویری بی بدیل و ماندگار تهیه کرد. باید سعی کنید نگاه خود را با دیدن عکسهای پاییزی موفق تقویت کنید. تماشای مداوم عکسهای خوب همیشه الهام بخش هست و کمک زیادی برای انتخاب صحیح ترکیب به شما می کند.
ایده پردازی و صحنه سازی مناظر پاییزی
شاید با خود تصور کنید صحنه پردازی فقط منحصر به عکسهای تبلیغاتی و مفهومی است.
اما باید بگویم طبیعت در کشور مانند سوئیس و بسیاری از کشورهای نگهداری نشده.
متاسفانه طبیعت ایران به علت کم خردی بعضی گردشگران و بی توجهی مسئولین رو به تخریب است. هر کجا حضور پیدا می کنیم با زباله روبرو می شویم. در مرحله اول نیاز هست قبل از عکاسی اقدام به جمع آوری زباله ها از منظره مورد نظر کنیم. عدم انجام اینکار باعث می شود روتوش نرم افزاری زیادی بروی عکس انجام دهیم که لطمه زیادی به پیکسل های بخش های روتوش شده عکس می زند.
در مرحله بعد باید چیدمانی بی نظم از عناصر طبیعی در پیش زمینه ایجاد کنیم.
فرض کنید قصد عکاسی از رودخانه ای در فضای پاییزی جنگل را دارید.
برای اینکار احتمالا پیش زمینه ای از یک سنگ یا حاشیه ای از رودخانه را انتخاب می کنید.
ابتدا باید صحنه را از وجود عناصر اضافه خلوت کنید. در قدم بعدی تعدادی برگ رنگی با چیدمانی بی نظم در پیش زمینه قرار دهید. این موارد باعث می شود عکسی با ترکیب بندی قوی و البته جذاب خلق کنید. باید توجه کنید چیدمان این اِلِمانها حتما با دقت و حساسیت انجام شود. نباید نظم خاصی در تصویر منظره دیده شود چون این نظم باعث کم شدن جذابیت و رئال بودن منظره می شود. شاید بعضی عکاسان منظره موافق صحنه سازی های اینچنینی نباشند. اما یادآوری می کنم قوانین بسته صرفا در مورد ژانر طبیعت صادق است. انجام این مراحل بخشی از عکاسی لنداسکیپ مدرن است که بسیاری از عکاسان طراز اول دنیا انجام می دهند.
توصیه هایی کوتاه برای عکاسی از مناظر پاییزی :
- حتما قبل از سفر شرایط جوی و وضعیت رنگها در منطقه مورد نظر را بررسی کنید.
- برای پیاده روی در مسیر جنگل و رودخانه همیشه آماده باشید.
- عکاسی با فرمت RAW امکان ثبت جزئیات بیشتر را می دهد.
- در انتخاب زاویه و کادر منظره خلاق باشید.
- عکاسی پاییز در شرایط بارانی یک سورپرایز برای شما است.
- مه در فضاهای شلوغ جنگل کمک می کند عناصر شلوغ پس زمینه حذف شود و تصاویری مینیمال از پاییز ثبت کنید.
- با استفاده از دیافراگم های بسته خورشید را از لابه لای درختان به شکل ستاره ثبت کنید.
- در ارتفاعات با استفاده از لنز تله تصویری بسته از درختان رنگارنگِ مناظر پایین دست تهیه کنید.
- انعکاس درختان رنگارنگ بروی آب های جمع شده پس از باران خلاقیت شما را نشان می دهد.
- ترکیب های مختلف در مناظر مختلف را تست کنید، کادر عمودی، کادر افقی، ارتفاع بالا و کم همگی خلاقیت شما را در کادر بندی و خلق تصاویر خاص نشان می دهد.
- از نور خورشید در پس زمینه برگها و درختان برای ایجاد جلوه طلایی در برگها استفاده کنید.
- برای خلق عکسهایی خاص تر از مدل انسانی با لباس رنگی متضاد با رنگهای طبیعت استفاده کنید.
- عکسهای پاییزی خود را حتما بصورت ویژه ویرایش کنید.
ویرایش حرفه ای عکسهای پاییزی
عکسهای پاییزی هم مثل سایر عکسها برای کامل شدن نیاز به ویرایش دارند.تصحیح طراز سفیدی (وایت بالانس) عکسهای پاییزی به دلیل وجود حجم زیادی رنگ گرم قالبا بخش مشکل ویرایش است. اما با تمرین و سعی و خطا به نتایج خوبی خواهید رسید. بعد از تصحیح طراز سفیدی مواردی همچون تنظیم کنتراست، برایتنس، اشباع رنگ، رفع خطاهای کروماتیک و ویرایش های موضعی باعث کامل شدن و جذابیت عکس خواهد شد.
در ویدئوی زیر مراحل ویرایش نرمال فایل خام عکس پاییز توسط نرم افزار ACR آموزش داده شده . لازم به ذکر است که ادیت بعضی عکسهای مناظر پاییز بسیار سنگین و پیچیده است که در ویدئوهای آینده ارائه خواهد شد.
این مقاله در ۲ بخش تهیه شده که بخش اول را می توانید از اینجا مطالعه نمایید.
درود استاد، عالى بود. من بارها با پلاگين راو كار كرده بودم اما تنظيماتش برام گنگ بود. ويدئو عالى بود فقط كاش توضيحات صوتيش هم روش بود😉 باز هم ممنون
درود بر شما.
خوشحالم مورد پسند بود. آموزش های حرفه ای رو همراه با نریشن در آینده بصورت پکیج در فروشگاه سایت قرار می دهم
استاد رستگار دستمریزاد عالی بود
درود بر شما. ممنون از لطفتون و خوشحالم مورد پسند بود
سلام جناب رستگار
تشکر از این پست عالی. واسه عکسای امسال پاییز کمک بزرگی بهم کردین. نتیجه ش رو تو اینستاگرام براتون می فرستم.
سلام دوست عزیز
خوشحالم مطلب مفید بود. منتظر عکسهای زیباتون هستم
مطلب بسیار مفیدی بود. بسیار یاد گرفتم و این را مدیون شما هستم. ای کاش در ویدیو ادیت با صدای خودتون توضیح میدادین.
درود دوست عزیز
خوشحالم که مطلب براتون مفید بود