عکاسی ضدنور یا سیلوئت روشی جذاب برای تهیه عکسهایی پرکنتراست از سوژه ها به شکل سایه است. در این سبک عکسها سوژه در مقابل نور قرار گرفته و فرم هایی کلی به شکل سایه ثبت می شود.
اساسا، منبع نور قدرتمند و سوژهای برای قرار گرفتن مقابل دوربین، تنها چیزهایی هستند که برای شروع این نوع عکاسی به آن نیاز خواهید داشت. اما نکات مهمی همچون نورسنجی، ترکیب بندی، انتخاب سوژه و زمان عکاسی در فضای باز هم اهمیت دارد که در ادامه به تمام این جزئیات می پردازیم.
عکاسی ضدنور یا سیلوئت چیست؟
عکاسی ضدنور در اصطلاح به عکاسی سایه نما هم معروف است. با استفاده از تکنیک عکاسی سیلوئت سوژه بهعنوان عنصر اصلی عکس در مقابل پسزمینهای روشن، به شکلی تیره ثبت می شود. عکسهای ضدنور معمولا بسیار پرکنتراست بوده و سوژه و پس زمینه به خوبی از هم تفکیک هستند. این سبک عکسها را میتوان با هر نوع منبع نوری خلق کرد. منبع نور عکس را می توانید نور خورشید، نور ماه، فلاش استودیویی یا حتی یک پروژکتور پرنور در نظر بگیرید. اما پرکاربردترین آن نور خورشید در زمان طلوع یا غروب است. نور خورشید در ساعات گلدن تایم رنگ و لعاب جذاب و گرمی به عکسهایتان می دهد.
بیشتر بخوانید: تکنیک های عکاسی – آموزش حرفه ای با شرح کامل
موقعیت سوژه نسبت به منبع نور در عکاسی سیلوئت
اصل اساسی برای عکاسی ضدنور یا سیلوئت، عکاسی به سمت نور است. هنگامی که منبع نور در پشت سوژهها قرار میگیرد، روشنایی پسزمینه عکس به مراتب بیشتر از سوژههای مقابل دوربین خواهد بود که باعث میشود سوژه به شکل سایه در عکس ثبت شود. عکاسی در مقابل نور و نوردهی کم، بهترین راه برای خلق یک عکس سیلوئت است. چه در حال عکاسی در یک استودیو با نور مصنوعی یا در حال عکاسی در فضای باز با استفاده از نور خورشید باشید.
نور مناسب و کافی و البته کنترل آن در عکاسی سیلوئت بسیار مهم است. در ساعات مختلف روز که البته ابرهای متراکم وجود نداشته باشد می توانید اقدام به عکاسی سیلوئت کنید. اگر قصد داشته باشید در میان روز عکس سیلوئت تهیه کنید باید ارتفاع دوربین را از سوژه کم کنید. نور خورشید در اواسط روز ارتفاع بالاتری نسبت به سوژه های روی زمین دارد و برای قرار دادن آن در پشت سوژه مجبور به کم کردن ارتفاع دوربین از سوژه هستید.
زمان ایدهآل برای ثبت عکسهای سیلوئت در فضای باز حوالی غروب یا طلوع خورشید است. در این ساعات، خورشید در کم ترین ارتفاع از افق و کاملا در پشت سوژه ها قرار میگیرد. غیر از مزیت پایین بودن نور خورشید در گلدن تایم رنگ گرم نور هم مزیتی بزرگ برای عکسهای سیلوئت در تایم طلایی است. نور خورشید وقتی در ارتفاع کمی از افق ساطع می شود با حجم بیشتری از گازها و غبارهای زمین برخورد می کند. این موضوع باعث می شود نور سفید خورشید به رنگهای زرد تا طلایی تبدیل شود که جذابیت زیادی را برای عکسهای سیلوئت به ارمغان می آورد.
بیشتر بخوانید: گلدن تایم در عکاسی چیست؟ عکاسی حرفه ای در ساعت طلایی
اهمیت نورسنجی در عکاسی ضدنور
نور نقش اصلی در عکاسی سیلوئت را ایفا می کند و نورسنجی دقیق و متناسب شرایط نوری یکی از مهمترین فاکتورها برای تهیه عکسهای ضدنور است. برای ثبت عکسهای سیلوئت باید بتوانید نور را به درستی کنترل کنید تا یک اکسپوژر موفق داشته باشید. اگر تجربه و تسلط کافی در نورسنجی نداشته باشید، کنترل صحیح نور در عکاسی ضدنور برایتان ساده نیست و نیازمند تجربه یا چندین بار سعی و خطا برای رسیدن به بهترین نتیجه است. آنچه شما نیاز دارید نور بیشتر در پسزمینه نسبت به پیشزمینه است.
شاید بتوان گفت در عکاسی ضدنور اصلا در پیش زمینه به نور نیازی ندارید، مگر اینکه در جهت پیاده سازی ایده ای خلاقانه باشد. مثلا بخواهید با یک رفلکتور بخشی از صورت یا بدن یک شخص را روشن نشان دهید. اما بیشتر عکسهای ضدنور بصورت سایه نما و با کنتراست بالا هستند که سوژه یا سوژه ها شبیه به سایه های تیره در پس زمینه ای نورانی ثبت می شوند.
بیشتر بخوانید: عکاسی خلاقانه – چطور عکسهای کارگردانی شده بگیریم؟
نحوه نورسنجی در عکاسی ضدنور
نورسنجی نامناسب یا باعث روشن شدن سوژه می شود و یا باعث اوراکسپوژ شدن بکگراند عکستان، که هر دو حالت برای عکسهای سیلوئت نامناسب است. از طرفی کمبود نور نیز کنتراست عکس را کاهش داده و جزئیات را نمایان نمی کند. دوربینها نور را در صحنه میخوانند و سعی میکنند نحوه رسیدن به بهترین نوردهی را بیابند. اما دوربین فقط یک وسیله است، بنابراین همیشه نمیتواند مقادیر مناسب را تشخیص دهد. اینجاست که نورسنجی تجربی شما اهمیت پیدا میکند.
برای نورسنجی در عکاسی ضدنور بهتر است از تنظیمات دستی دوربین استفاده کنید. پس از تنظیم دوربین روی حالت دستی، حالت نورسنجی را روی نورسنجی نقطهای تنظیم کنید. اکثر دوربینهای DSLR بهطور پیشفرض، بسته به مدل، قابلیت تنظیم روی چند بخش یا ارزیابی نقطه ای و یا محدوده ای را دارند. اگر نمیدانید چگونه این کار را انجام دهید، به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه کنید.
وظیفه نورسنج دوربین تنظیم فضای نوری بر مبنای خاکستری ۱۸ درصد است. در عکاسی سیلوئت شما نمیخواهید کل صحنه عکس را در معرض دید قرار دهید. بنابراین با تنظیم حالت دستی روی نورسنجی نقطهای، میتوانید روشنترین بخش صحنه را اندازهگیری کنید. این به نوبه خود نوردهی صحیحی به پسزمینه میدهد و باعث میشود پیش زمینه کم نورتر شود.
بیشتر بخوانید: لحظه قطعی در عکاسی – چطور عکسهای لحظه قطعی بگیریم؟
سوژه های مناسب برای عکاسی ضدنور
در عکاسی سیلوئت به سوژه ای نیاز دارید که به شکل سایه هم قابل تشخیص باشد. هر چه فرم های سوژه شما متمایزتر باشد عکس ضدنور قابل درک تری خلق می شود. به عنوان مثال هنگام عکاسی از سوژههای انسانی، جنسیت و محدوده سنی سوژه باید برای دیگران قابل حدس و تشخیص باشد. برای این نوع عکاسی شما به سوژهای با شکل و فرم قابل شناسایی نیاز دارید.
بهترین سیلوئتها اغلب با سایه سوژه هایی قابل تشخیص هستند. بیننده باید بتوانند موضوع عکس را درک کنند. اگر موضوع قابل درک نباشد بی شک عکستان کمتر مورد توجه قرار می گیرد. سوژههای مناسب برای عکسهای سیلوئت را می توان مردم، درختان، کوه ها، حیوانات، سازه های شهری و غیره در نظر گرفت. تنها چیزی که اهمیت دارد شکل و فرم کلی آنها است که در عکس به شکلی قابل تشخیص و درک دیده شود.
بیشتر بخوانید: عکاسی اچ دی آر – آموزش صفر تا صد عکاسی HDR
اهمیت ترکیب بندی برای ساده سازی عکسهای ضد نور
ترکیببندی در عکاسی سیلوئت بسیار مهم است و باعث می شود عکسها نظم و چیدمانی ساده تر داشته باشند. ترکیب بندی یا کمپوزیسیون کمک می کند عناصر فرعی و سوژه اصلی عکس را از هم تفکیک کنید. وقتی در مواجه با عناصر مختلفی از یک صحنه هستید با کمک ترکیب بندی می توانید عکستان را بخش بندی و ساده سازی کنید. یکی از دلایل جذابیت عکسهای ضدنور سادگی فضا و درک سریع سوژه ها به شکل سایه است. ترکیب بندی و انتخاب کادر درست که بخشی از آن منوط به انتخاب فاصله کانونی مناسب است مهم ترین فاکتور ساده سازی عکسهای ضدنور می باشد.
تکنیکهای ترکیببندی مانند قانون یک سوم میتوانند به ایجاد حس نظم در ظاهر عکسهای شما کمک کنند. ترکیببندی یک روش عالی برای کاهش هرج و مرج در پسزمینه عکسها است. با ترکیببندی اصولی عکسهای سیلوئت می توانید نگاه مخاطب را بوسیله مستقیما به سمت سوژه مدنظرتان هدایت کنید. خطوط، اشکال، فرم ها و گاهی بافت ها مهمترین عناصر تشکیل دهنده ی عکسهای ضدنور هستند که در ترکیب بندی باید به شکلی گویا به نمایش درآیند.
بیشتر بخوانید: جامع ترین آموزش ترکیب بندی در عکاسی | قوانین و تکنیک ها
فوکوس در عکاسی سیلوئت
نقطه ایدهآل برای فوکوس در عکاسی ضدنور، سوژه شما است. اما از آنجایی که سوژه بسیار تاریک دیده می شود ممکن است در فوکوس دچار مشکل شوید. فوکوس اتوماتیک در این شرایط گاها دشوار است. برای انجام یک فوکوس اصولی بهتر است مود فوکوس را بروی منوال قرار داده و فوکوس دستی انجام دهید.
همچنین میتوانید سعی کنید روی لبه سوژه (بین سوژه تاریک و پسزمینه روشن) فوکوس کنید. جایی که تفاوت کنتراست بیشتری وجود دارد. با این روش ها فوکوس بهتری خواهید داشت و سوژه شما به شکلی مناسب از پس زمینه تفکیک می شود. اما خارج از فوکوس باید دیافراگم مناسبی برای افزایش کنتراست و شارپنس عکس انتخاب کنید. دیافراگم های بسته باعث وضوح بهتر سوژه می شوند اما نباید در مقابل نور از دیافراگم های بسیار بسته استفاده کنید، چرا که باعث افت کنتراست می شود. اکثر لنزها بیشترین شارپنس را در محدوده اعداد ۸ تا ۱۱ دارند که می توانید دیافراگم خود را در این محدوده تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید: نقطه دید در عکاسی – چطور زاویه دید اختصاصی داشته باشیم؟
ویرایش عکسهای ضدنور
عکسهای سیلوئت هم مانند سایر عکسهای دیجیتال نیاز به ویرایش نرم افزاری دارند. مهمترین نکات در ادیت عکسهای ضدنور تنظیمات رنگ، نور و کنتراست است. نکته مهم برای تهیه یک عکس سیلوئت حرفه ای توجه به هیستوگرام دوربین بعد از ثبت عکس است. اگر هنگام عکسبرداری نورسنجی و اکسپوژ خوبی داشته باشید، به سادگی می توانید عکس تان را مورد ویرایش قرار دهید. همانطور که گفتم مهمترین نکات در ادیت عکسهای سیلوئت ایجاد کنتراست و رنگ و لعاب عکس است. اگر عکس را اواسط روز ثبت کرده اید احتمالا رنگ و لعاب خوبی ندارد.
برای ادیت عکسهای ضدنور لازم نیست وایت بالانس را بصورت استاندارد تنظیم کنید و بالعکس باید به شکل استاندارد رنگ سازی کنید. رنگ سازی در عکس به این مفهوم نیست که عکسهای ضدنور را رنگ آمیزی کنید، بلکه باید دمای رنگ عکس را با تنظیمات نرم افزار تغییر دهید. اگر می خواهید دما و رنگ عکس تان گرم باشد تنظیمات Temperature را در نرم افزار کمرا را بسمت مثبت ببرید. البته برای اینکار لازم است عکاسی را با فرمت خام انجام داده باشید. اگر دوست دارید عکس سیلوئت شما فضای سرد را تداعی کند باید تنظیمات تمپرچر را بسمت منفی تغییر دهید.
نکات مهم در عکاسی ضدنور
• تمرکز روی شکل و فرم سوژه:
سیلوئتها تماما در مورد تاکید بر اشکال و فرم های سوژه هستند، بنابراین وقتی به دنبال سوژه ای برای عکاسی سیلوئت هستید، به شکل، فرم و ساختار آن توجه کنید.
• نورسنجی در عکاسی سایه نما:
یکی از بخش های چالش برانگیز عکسهای سیلوئت نورسنجی است. با تمرین و سعی و خطا باید تسلط کافی در کنترل نور و انتخاب نورسنجی صحیح را پیدا کنید.
• استفاده از سرعت شاتر بالا:
گاهی برای یک نورسنجی خوب لازم است سرعت شاتر خود را افزایش دهید. این موضوع برای ثبت عکسهای ضدنورِ شارپ از سوژه هایی که کاملا ساکن نیستند بسیار مهم است.
• زمان مناسب برای عکاسی ضدنور در فضای باز:
ساعات طلایی بهترین زمان برای ثبت عکسهای سیلوئت در طبیعت و فضاهای بیرونی است. از این فرصت ها به خوبی استفاده کنید.
• پیدا کردن موقعیت سوژه قبل از طلوع یا غروب خورشید:
از آنجایی که نور و رنگها در طلوع و غروب خورشید خیلی سریع تغییر میکنند، باید سوژه خود را قبل از رسیدن گلدن تایم انتخاب یا آماده کنید.
• مفهوم سازی عکس ضدنور:
سعی کنید قبل از عکسبرداری برای عکس خود مفهوم سازی کنید. برای اینکار لازم است کانسپتی برای سوژه و کادر خود در نظر گرفته و با ترکیب بندی مناسب مفهومی از عکستان به بیننده منتقل کنید.
• آگاهی از محیط اطراف:
برای عکاسی ضدنور در فضای باز باید از موقعیت خورشید در طلوع و غروب آگاه باشید. این موضوع در عکاسی از سوژه های ثابت و غیر قابل جابجایی بسیار اهمیت خواهد داشت.
• ترکیب بندی مناسب:
عکسهای تاثیرگذار سیلوئت فضایی ساده و به دور از شلوغی عناصر متعدد هستند. در عکاسی ضدنور باید سعی کنید عکسهایی با ترکیب مینیمال و خلوت تهیه کنید.
عكسهاى ضدنور غروب چطورى تم نارنجى مى گيرن؟ تنظيمات خاصى براى دوربين بايد درنظر گرفت؟
درود بر شما، اگر زمان درستی در گلدن تایم انتخاب کنید، یعنی خورشید در طلوع یا غروب نزدیک به افق باشه و نورسنجی صحیحی داشته باشین تم عکستون با رنگهای تناژ زرد تا نارنجی ثبت میشه.