برای تبدیل شدن به عکاس حرفه ای ابتدا به علاقه وافر و بعد آموزش اصولی و استمرار در تمرین یادگیری نیاز دارید. آموزش هایی که بصورت علمی از سطح پایه شروع شده و تا سطوح حرفه ای ادامه داشته باشد.
عکاسی یکی از هنرهای بسیار جذاب و پرطرفدار است که موفقیت در آن نیاز به آموزش و تمرین مستمر دارد. اما بسیاری از علاقمندان این هنر بعد از کمی تلاش نا امید شده و بعضا عکاسی را رها می کنند. برای تبدیل شدن به یک عکاس حرفهای، یا باید استعداد ذاتی داشته باشید و یا اشتیاق زیادی برای یادگیری این هنر جذاب از خود نشان دهید.
بهتر است عکاسی را ابتدا بصورت علمی و تئوری یاد بگیرید و با توجه به آموخته ها مدام تمرین کنید تا مهارتها و تجربه های لازم را در طول زمان کسب کنید. اما اگر واقعا به عکاسی علاقمندید نیازی نیست حتما به صورت آکادمیک به این رشته وارد شوید. مطالعه، تمرین و استمرار در کسب مهارت به مرور از شما یک عکاس حرفهای می سازد.
چطور عکاس حرفه ای شویم؟
برای این تبدیل شدن به یک عکاس حرفهای زمان نیاز دارید. آموزش، مطالعه و تمرین مهمترین کارهایی است که به مرور شما را به عکاس کاربلد تبدیل می کند. برای آموزش عکاسی چندین گزینه پیش روی شما قرار دارد که شامل موارد زیر است:
آموزش از طریق دانشگاه
یکی از گزینههای پیش روی شما تحصیل در رشته عکاسی است. برای این کار باید در کنکور هنر شرکت کرده و در یکی از دانشگاه های کشور شاخه عکاسی را به عنوان رشته اختصاصی انتخاب کنید. تحصیل رشته عکاسی در دانشگاه به معنای یادگیری این هنر به صورت علمی و آکادمیک است.
آموزش از طریق آموزشگاههای عکاسی
اما اگر علاقه ای به دانشگاه ندارید باید یادگیری را در آموزشگاه های عکاسی شروع کنید. کلاسهای آموزشی موسسات معتبر شاید گزینه بهتری برای شما باشد. در این آموزشگاه ها دوره های مختلفی برای رسیدن به سطح حرفه ای وجود دارد. برای شروع لازم است دوره مقدماتی عکاسی را آموزش ببینید. سپس شاخه عکاسی مورد علاقه را انتخاب و در دوره های پیشرفته شرکت کنید.
آموزش از طریق کلاس خصوص
شرکت در کلاس های خصوصی اساتید عکاسی روش تاثیرگذاری است. اما این روش را بهتر است برای سطوح حرفه ای استفاده کنید. اگر عجول نباشید با علاقه و پشتکار بدون آموزش در دانشگاه و آموزشگاه می توانید به سطح آماتور عکاسی برسید. کافیست کتاب ها و مقالات آموزش عکاسی مقدماتی را بطور منظم مطالعه کنید و با تمرینات مداوم به سطح قابل قبولی برسید. پس از این مرحله باید ژانری از عکاسی را بعنوان علاقمندی اول انتخاب کنید. اینجاست که لازم است از تجربیات یک استاد کمک بگیرید تا بتوانید کم کم به سطح حرفه ای نزدیک شوید.
آموزش عکاسی حرفه ای از طریق مطالعه و تمرین عملی
راه چهارمی هم برای یادگیری هنر عکاسی و حرفه ای شدن وجود دارد. همانطور که قبلا اشاره کردم با مطالعه کتاب ها و رفرنس های آنلاین امروزی و همچنین تمرینات عملی مداوم می توانید مهارتهای لازم برای تبدیل شدن به یک عکاس حرفهای را کسب می کنید. از نظر من این شیوه برای علاقمندان واقعی بسیار مفید و موثر تر است. خودآموزی کمک می کند وقتتان را برای مطالب عمومی عکاسی تلف نکنید و اطلاعات خود را بصورت تخصصی در زمینه ژانر مورد علاقه بالا ببرید. بسیاری از عکاسان و اساتید مطرح امروزی تحصیلات آکادمیک در زمینه عکاسی ندارند و با مطالعه مداوم علم روز عکاسی به این موفقیت رسیده اند.
فرقی نمیکند چه مسیری را برای آموزش عکاسی انتخاب می کنید، مهم سختکوشی و تلاش برای رسیدن به هدف است. برای حرفه ای شدن در عکاسی باید آموزش های تئوری را همراه با تمرینات عملی پیگیری کنید. باید تلاش کنید تا زمینه تمرین و کسب مهارت را فراهم کرده و از اشتباهات و خطا در یادگیری ترسی نداشته باشید. کسب هر تجربه در عکاسی شما را یک قدم به حرفهایتر شدن نزدیک میکند.
باید آنقدر تمرین و مطالعه کنید تا عکسهای خوب و بد را تشخیص دهید. همانطور که هنری کارتیه برسون گفته: “اولین قدم برای شما این است که از میان ۱۰ هزار عکس، بدترین آنها را انتخاب کنید.”
علاقه یا استعداد برای حرفه ای شدن در عکاسی مهم است؟
بی شک در مهارت و هنری افرادی مستعد وجود دارند که توانایی یادگیری و درک سریعتر مسائل را دارند. این افراد به واسطه ی استعداد ذاتی سریعتر به موفقیت می رسند. اما نداشتن استعداد دلیل بر عدم موفقیت نیست. استعداد می تواند اکتسابی باشد، در صورتی که علاقه وافر وجود داشته باشد. اگر در عکاسی استعداد ندارید اما شوق و علاقه فراوان برای یادگیری دارید بی شک عکاس موفقی خواهید شد. کافیست در تمرین و یادگیری اصرار و مداومت داشته باشید. اشتیاق زیاد به انجام کاری که از آن لذت هم می برید مسیر موفقیت را هموار می کند.
عکاسی داستانی است که من نمی توانم آن را در قالب کلمات بیان کنم “دستین اسپارکز “
در آموزش مقدماتی عکاسی چه مواردی را باید یاد بگیریم؟
آشنایی مقدماتی با عکاسی می تواند اولین گام شما برای تبدیل شدن به یک عکاس حرفهای باشد، برای این منظور نیاز است که تمام مراحل ذکر شده را بطور کامل بیاموزید.
- آشنایی با عکاسی آنالوگ
- شناخت انواع دوربینهای دیجیتال شامل: امکانات، منوها و کاربرد آنها، نحوه عملکرد دوربین
- آشنایی با انواع لنزهای عکاسی و کاربرد هر کدام
- آموزش مبانی و مفاهیم اولیه عکاسی
- آموزش مثلث نوری و کاربرد دیافراگم، سرعت شاتر و حساسیت ایزو
- آشنایی با نور و نورسنجی صحیح
- آموزش ترکیب بندی در عکاسی
- یادگیری تکنیک های عکاسی
- آشنایی با فرمت های فایل عکس
- آشنایی با نرم افزارهای ویرایش عکس و یادگیری اصول ادیت عکسها
آشنایی با دوربین آنالوگ و نحوه ساخت عکس نگاتیوی
در این بخش باید با دوربین های آنالوگ آشنا شوید. شناخت ساختار دوربین های آنالوگ، نحوه ثبت عکسها و ظهور نگاتیو ها در اتاق تاریک از جمله موارد مهم دیگر است. آشنایی با عکاسی آنالوگ در دنیای امروزی دوربین های دیجیتال شاید مهم نباشد اما برای عکاس حرفه ای لازم است با تاریخچه و نحوه ساخت عکسهای آنالوگ آشنا باشد.
آشنایی با دوربینهای دیجیتال، امکانات و کاربرد آنها
دوربین های دیجیتال از سالها قبل در قطع های متوسط، مدیوم و لارج فرمت تولید شده اند که هر کدام امکانات و ویژگی های خود را دارند. آشنایی با امکانات و منوهای دوربین های دیجیتال یکی از امتیازات عکاس حرفه ای است. شناخت دوربین ها، مزایا و امکانات آنها کمک می کند در مسیر حرفه ای عکاسی بهترین را انتخاب و استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی تجهیزات عکاسی و نورپردازی
آشنایی با لنزهای عکاسی و کاربرد آنها
همزمان با عرضه دوربین های دیجیتال لنزهای مختلفی هم تا به امروز تولید شده است. لنزهایی با ویژگی های مختلف هر کدام کاربردهای اختصاصی را دارند. لنز تله، فیکس، نرمال، واید، فیش آی، ماکرو لنزهایی هستند که تا به امروز تولید شده اند. بعضی از لنزها مختص ژانر خاصی از عکاسی تولید شده و بسیاری هم در شاخه های مختلف عکاسی کاربرد دارند. لنزهای عکاسی متنوعی با مشخصات و کاربردهای مختلف در بازار وجود دارد. باید بطور کامل با انواع لنزها آشنا شوید و بهترین گزینه را برای شاخه عکاسی خود انتخاب کنید.
آشنایی با مبانی اولیه عکاسی
برای آموزش اولیه عکاسی باید با مبانی و مفاهیم اصطلاحات عکاسی آشنا شوید. مبانی تئوری که تعاریف استاندارد از تکنیک ها و اتفاقات جاری در پروسه تولید عکس است. این تعاریف کمک می کنند عکسهایی منطبق با ایده های خود بسازید. عمق میدان، فاصله کانونی، فوکوس، دیافراگم، سرعت شاتر، طراز سفیدی فقط بخشی از صدها اصطلاح عکاسی هستند که لازم است مجموعه کامل مبانی را بطور کامل یاد بگیرید.
بیشتر بخوانید: واژه نامه جامع و تصویری عکاسی (بخش اول)
واژه نامه جامع و تصویری عکاسی (بخش دوم)
شما یک عکس را نمی گیرد، آن را می سازید. “آنسل آدامز“
آموزش مثلث نوری و کاربرد دیافراگم، سرعت شاتر و حساسیت ایزو
در عکاسی برای ساخت هر عکسی نیاز به استفاده از ۳ فاکتور دیافراگم، سرعت شاتر و ایزو است. این ۳ فاکتور بر هم تاثیرگذار هستند و در شرایط مختلف نوری تنظیمات متغیری خواهند داشت. فاکتور دیافراگم بعنوان تعیین کننده عمق میدان عکس، سرعت شاتر تعیین کننده ی وضوح سوژه های متحرک و ایزو فاکتور جبران کننده ی نور در نقاط تاریک هستند. برای اینکه عکاس حرفه ای شوید باید از پایه این ۳ شاخص را درک کرده و برای پیاده سازی ایده های خود تسلط کافی به آنها پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: عکاسی اچ دی آر – آموزش صفر تا صد عکاسی HDR
آشنایی با نور و نورسنجی در شرایط مختلف
عکسها با حضور نور خلق می شوند و کیفیت نور تاثیر زیادی بروی کیفیت عکسها می گذارد. نورها در زمان و شرایط مختلف ویژگی های متفاوتی دارد. باید با ویژگی نورها در شرایط مختلف آشنا شوید تا بتوانید بهترین تنظیمات را برای عکسهایتان انتخاب کنید. باید بتوانید نور ملایم را از نور سایه دار و یا پرکنتراست تشخیص دهید. تشخیص دمای نورها یا درجه کلوین یکی دیگر از نکات مهم در عکاسی است. نورهای گرم و سرد که هر کدام ویژگی ها مختص خود برای پیاده سازی ایده ها را دارند.
برای ثبت یک عکس با نور استاندارد باید نورسنجی صحیح داشته باشید. نورسنجی اصولی منوط به انتخاب تنظیمات صحیح مثلث نوری در شرایط مختلف است. نورسنجی اصولی کمک می کند عکسهایی حرفه ای با جزئیات کامل و رنگهای واقعی ثبت کنید. دوربین های دیجیتال گزینه های مختلفی برای نورسنجی عکسها در اختیار عکاس قرار می دهند. گزینه هایی مثل نورسنجی نقطه ای، نورسنجی مرکزی، نورسنجی منطقه ای که هر کدام کاربرد خود را دارد. با تمرینات مداوم سعی کنید بر نورسنجی عکسها در شرایط مختلف مسلط شوید.
آموزش ترکیب بندی در عکاسی
ترکیب بندی یکی از اصول مهم در هنرهای بصری است که کمک می کند آثار هنری جذابیت بیشتری داشته باشند. انتخاب کادر صحیح باعث ایجاد نظم بین عناصر عکس می شود و مفهوم را بهتر منتقل می کند. ترکیب بندی از یکسری قواعد و تکنیک ها تشکیل شده که کمک می کند عکاس ایده های خود را به بهترین شکل پیاده سازی کند. برای حرفه ای شدن در عکاسی باید اصول و تکنیک های ترکیب بندی را بطور دقیق و کامل یاد بگیرید
بیشتر بخوانید: جامع ترین آموزش ترکیب بندی در عکاسی | قوانین و تکنیک ها
برای ثبت یک عکس خوب باید بدانی کجا بایستی” آنسل آدامز”
یادگیری تکنیک های عکاسی
تکنیک های عکاسی روش هایی برای خلق عکسهای متفاوت هستند. این تکنیک ها در حقیقت بکارگیری امکانات و تنظیمات خاص سرعت شاتر و دیافراگم است که کمک می کند عکسهایی خلاقانه ثبت شود. لانگ اکسپوژ، پنینگ، سیلوئت، برکتینگ و پانوراما مهمترین تکنیک ها در عکاسی هستند که هر کدام عکسهایی متفاوت را خلق می کنند. تکنیک های عکاسی کمک می کنند عکاس ایده های خود را در شرایط مختلف پیاده کند. برای اینکه عکاس حرفه ای شوید باید تسلط کافی در استفاده مناسب و بجا از تکنیک ها را پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: تکنیک های عکاسی – آموزش حرفه ای با شرح کامل
آشنایی با فرمت های فایل عکس
دوربین های دیجیتال عکسها را بصورت فایل های کامپیوتری تولید می کنند. دوربین ها برای ساخت عکسها از فرمت های مختلف مثل JPG, TIFF و RAW استفاده می کنند. این فرمت ها همگی کاربردی و قابل استفاده هستند اما در عکاسی حرفه ای فرمت فایل خام یا RAW بهترین انتخاب است. فایل های خام عکس داینامیک بالاتری نسبت به سایر فرمت ها دارند و جزئیات بیشتری را ارائه می دهند. فایل های RAW با دارا بودن جزئیات بیشتر ادیت پذیری مناسب تری نسبت به سایر فرمت ها دارند.
آشنایی با نرم افزارهای ویرایش عکس و یادگیری اصول ادیت عکسها
عکاسی حرفه ای با عکسهای فایل خام معنا پیدا می کند. در عکاسی دیجیتال ویرایش عکسها بخش مهم و تکمیل کننده پروسه عکاسی است. وقتی با فرمت خام یا RAW عکاسی می کنید عکسها توسط نرم افزار داخلی دوربین ادیت نمی شوند. در عکاسی با فایل خام ادیت عکسها به عهده عکاس است تا با استفاده از ایده ها و تفکرات خود ویرایش اختصاصی بروی آنها انجام دهد.
بیشتر بخوانید: پرسپکتیو در عکاسی – چطور با پرسپکتیو عکسهای تاثیرگذار بگیریم؟
برای ادیت عکسها اصول و تکنیک های استانداردی وجود دارد. این تکنیک ها توسط نرم افزارهای ویرایش عکس قابل اجرا هستند. نرم افزارهای استانداردی مثل Photoshop, Camera Raw, Lightroom که هر عکاس حرفه ای باید حداقل به یکی از آنها مسلط باشد.
مدام عکس خوب ببینید
یکی از پیشنهادهای من به دانشجویان و هنرآموزان رشته عکاسی دیدن عکسهای خوب است. همزمان با آموزش و تمرین باید وقت بگذارید و بطور روزانه عکسهای حرفه ای تماشا کنید. تماشای مداوم عکسهای سطح حرفه ای نگاه شما را متفاوت می کند و زاویه دید شما را از یک افراد جامعه متمایز می کند. وقتی عکسها را تماشا می کنید به قواعد ترکیب بندی، زاویه دید، عناصر موجود در صحنه و ارتباط و مفاهیم آنها و از همه مهمتر به داستان عکس توجه کنید. حتی به نوع ویرایش عکسها هم دقت کنید و حدس بزنید عکاس آن از چه تکنیکی برای عکاسی و ادیت استفاده کرده است.
گالری های آنلاین عکس بهترین رفرنس برای دیدن عکسهای حرفه ای هستند. خوشبختانه سایت های خارجی متعددی مثل ۵۰۰px ،۱x ، Flickr و غیره وجود دارند که در دسترس هستند و می توانید بصورت روزانه عکسهای برگزیده داوران که دارای سطح حرفه ای هستند را تماشا کنید.
انتخاب شاخه اختصاصی عکاسی
پس از گذران دوره های مقدماتی و تسلط نسبی بر عکاسی باید ژانر عکاسی خود را انتخاب کنید. هنر عکاسی زیر شاخه های متعددی دارد که برای موفقیت باید در یک شاخه اختصاصی فعالیت مستمر داشته باشید. عکاسی تبلیغاتی، پرتره، منظره، اجتماعی، مفهومی، حیات وحش، معماری تعدادی از ژانرهای عکاسی هستند. فعالیت در یک ژانر شما را محدود به سوژه های همان شاخه عکاسی نمی کند. منظور تمرکز بر شاخه ی مورد علاقه برای نتیجه گیری سریعتر و بهتر است.
بیشتر بخوانید: ژانرهای عکاسی – معرفی شاخههای مختلف هنر عکاسی
چطور عکس حرفه ای بگیریم؟
برای اینکه بتوانید عکسهایی حرفه ای ثبت کنید باید بصورت مداوم آموزش ببینید. گذشته از آموزش های کلی که قبلا ذکر شد، باید مهارت های اختصاصی متعددی را برای خلق عکسهای حرفه ای تجربه کنید. مهارت های همچون:
- کاربرد و تاثیر فاصله کانونی لنزها بروی سوژه ها
- رابطه دیافراگم و عمق میدان در عکاسی
- یادگیری تکنیک های مختلف عکاسی
- شناخت نور و کنترل آن برای ثبت عکس با نور کافی
- نحوه صحیح تنظیمات مثلث نوری در شرایط مختلف
- ترکیب بندی اصولی عکسها
- شناخت پرسپکتیو در عکاسی
- نورسنجی عکسها در شرایط مختلف نوری
- نحوه فوکوس صحیح بروی سوژه
- بدست آوردن نقطه دید اختصاصی
- ویرایش اصولی عکسها
اینها مهارت هایی است که برای یادگیری و رسیدن به سطح بالاتر باید بصورت مداوم تمرین کنید. بهترین تمرین برای تقویت این مهارت ها مطالعه و قرار گرفتن در موقعیت عکاسی است. بعد از درک مبانی این مهارت ها لازم است در شرایط و موقعیتهای مختلف تمرین عملی داشته باشید.
نقطه دید(Point Of View) در عکاسی
برای حرفه ای شدن در عکاسی و خلق عکسهای متفاوت باید زاویه دید متفاوت داشته باشید. برای رسیدن به این هدف باید به سوژه ها متفاوت از افراد معمولی و سایر عکاسان نگاه کنید و با زاویه و ترکیب خلاقانه ای عکس بگیرید. نقطه دید متفاوت در عکاسی امضاء شما در عکسهایتان است و اگر بتوانید نگاه متفاوتی به سوژه ها داشته باشید، در شاخه عکاسی که فعالیت می کنید مطرح خواهید بود. بهترین تمرین برای داشتن نقطه دید اختصاصی، خوب دیدن و تماشا کردن است. باید بتوانید برای هر آنچه می بینید در ذهن خود داستان سرایی کنید. روایت تصویری متفاوت از سوژه ها، نقطه موفقیت شما در این زمینه است.
۲۰ سایت برتر عکاسی داخلی و خارجی (مرجع مقالات آموزشی)
پیشنهادهایی برای حرفه ای شدن در عکاسی
- مبانی و اصول اولیه عکاسی را بطور کامل و آکادمیک یاد بگیرید.
- با دوربین و لنزهای مختلف آشنا شوید و کاربرد هر کدام را یاد بگیرید.
- برای شروع یک دوربین با قابلیت تعویض لنز، یک لنز نرمال و یک سه پایه تهیه کنید.
- امکانات و منوهای دوربین خود را بطور کامل یاد بگیرید.
- دوره مقدماتی و یادگیری مبانی عکاسی را بصورت علمی و تئوری آموزش ببینید.
- پس از تسلط بر مبانی عکاسی ژانر مورد علاقه تان را انتخاب و سوژه هایتان را متناسب با آن انتخاب کنید.
- تجهیزات جانبی ژانر خود را بشناسید و در اختیار داشته باشید.
- مطالب بهروز کتابها و مقالات آنلاین مرتبط با ژانر خود را بصورت مداوم مطالعه کنید.
- تنظیمات دوربین برای نورسنجی عکسها در شرایط مختلف را بطور حرفهای یاد بگیرید
- در اجراء تکنیک های عکاسی تسلط کافی را پیدا کنید و در شرایط مناسب استفاده کنید.
- ترکیب بندی عکسهای مختلف را تجربه کنید و در فضاهای شلوغ خود را به چالش بکشید.
- دید خود را با نگاه کردن مداوم و روزانه به عکسهای حرفهای در سایت های خارجی قوی کنید.
- تجسم، ایدهیابی و ساختارشکنی را برای رشد خلاقیت فراموش نکنید.
- در صورت امکان بطور مداوم و روزانه تمرین عملی داشته باشید.
- سوالات خود را با اساتید عکاسی بصورت غیرحضوری مطرح کنید.
- یک پیج اختصاصی در شبکه های اجتماعی برای انتشار عکسهای خود ایجاد کنید.
- در گروههای تخصصی عکاسی عضو شوید و نظرات عکاسان حرفهای را در مورد عکسهای خود جویا شوید.
-
از نقدهای تند اساتید و صاحب نظران عکاسی نترسید و برای رفع نقایص عکسهایتان مدام تلاش کنید.
- در تورها و ورکشاپهای تخصصی عکاسی شرکت کنید.
- بعد از تسلط کامل بر ژانر خود، از تجهیزات و ابزارهای حرفه ای عکاسی استفاده کنید.
- از فرمت فایل خام برای تهیه عکسها استفاده کنید.
- یکی از نرم افزارهای حرفه ای ویرایش عکس را انتخاب و امکانات آن برای ادیت عکس را یاد بگیرید.
- تکنیکهای ویرایش اصولی عکسهای خام را بطور حرفهای یاد بگیرید.
- برای ویرایش حرفه ای، عکسهایتان را در چند مرحله با اختلاف زمانی ادیت کنید.
- برای ویرایش عکسهایتان از مانیتورهای کالیبره استفاده کنید.
- تمرکز خود را بروی آموزش و یادگیری بگذارید، نه داشتن مدرک عکاسی
- نگاه ویژه و سبک اختصاصی خود را داشته باشید و در عکسهایتان رعایت کنید.
- برای خلق عکسهای خاص دنبال سوژه های خاص و متفاوت باشید.
- در تهیه عکسهایتان به جنبه زیبایی شناسی و مفاهیم عناصر و رنگها توجه داشته باشید.
- برای انتشار عکسهایتان امضا یا واترمارک اختصاصی طراحی کنید.
- با بهترین عکسهایتان در رقابت های عکاسی کوچک و بزرگ شرکت کنید تا سطح توانایی های خود را بسنجید.
سخن آخر
موفقیت در هر زمینه ای یک شبه اتفاق نمی افتد. برای اینکه عکاس حرفه ای شوید، به علاقه، تلاش و استمرار در یادگیری نیاز دارید. بعضی از عکاسان با ۲۰ سال فعالیت در شاخه هنری خود موفق نیستند. اگر آموزش و یادگیری را متوقف کنید، بی شک موفق نمی شوید
خيلى عالى بود، ممنون. اميدوار شدم كه دانشگاه شركت نكنم و آموزشگاهى عكاسى رو ياد بگيرم🙏🌹
خوشحالم براتون مفید بود
شما يادگيرى عكاسى رو بصورت آكادميك پيشنهاد مى كنيد يا آموزشگاهى و تجربى؟
مطمئنا روند یادگیری بصورت آکادمیک علمی تر و با دانش بیشتری همراه هست، اما اگر اشتیاق زیادی داشته باشید به شکل آموزشگاهی و با مطالعه و تمرین فراوان هم می تونید سریعتر به یک عکاس حرفه ای تبدیل بشین.