پورتفولیو عکاسی رزومه ای است که امروزه هر عکاس سطح متوسط تا حرفه ای به آن نیاز دارد. داشتن رزومه حرفه ای برای هنرمندان شاخه های مختلف هنر یک ضرورت است و عکاسان نیز از آن مستثنی نیستند.
اگر شما هم در شاخه عکاسی فعالیت می کنید به یک رزومه برای معرفی توانایی های خود نیاز دارید. تهیه رزومه عکاسی و یا پورتفولیو کار پیچیده ای نیست، اما برای تهیه آن باید نکات متعددی را رعایت کنید. در این مطلب اطلاعات لازم برای ساخت پورتفولیو حرفه ای ارائه شده تا شما هم بتوانید سوابق عکاسی خود را به شکلی منظم و کامل ارائه کنید.
پورتفولیو عکاسی چیست؟
پورتفولیو عکاسی در حقیقت یک کاتالوگ از سوابق و نمونه آثار یک عکاس است. شما میتوانید عکسهایتان را براساس موضوع یا سبک کاری تان دسته بندی و ارائه کنید. مجموعه بهترین آثار و سوابق و تجربیات پورتفولیو عکاسی شما را تشکیل می دهند. میتوانید این مجموعه آثار را در دسترس مشتریان خود قرار دهید تا بتوانند شما و تخصص تان را بهتر شناسایی و قضاوت کنند.
بسیاری از مشتریان با مشاهده رزومه حرفه ای تصمیم به همکاری با یک عکاس می گیرند. اتفاقی که سالهاست برای من افتاده و از این طریق در حوزه عکاسی صنعتی و تبلیغاتی فعالیت می کنم. البته این رزومه عکاسی باعث شده همکاری های دیگری از جمله فروش عکسهایم به چند سازمان هم تجربه کنم. پس برای شما هم دور از انتظار نیست که در طول زمان به پورتفولیو عکاسی نیاز پیدا کنید.
چرا عکاسان به پورتفولیو نیاز دارند؟
در حال حاضر هنرمندان برای معرفی خود و آثارشان از امکانات متنوعی استفاده میکنند. روش های سنتی و مدرن شامل کاتالوگهای چاپی تا وب سایتهای شخصی ابزارهایی برای ارائه رزومه هستند. اما پورتفولیو بدین معنا نیست که هر عکس و اثری را در آن بگنجانید. باید به چشم یک فرصت برای همکاری های بزرگ به پورتفولیو نگاه کنید.
همانطور که قبلا گفتم رزومه یا پورتفولیو حرفه ای ممکن است همکاری های بسیار مهم و پر سودی را برای شما رقم بزند. برای مثال در اتفاقی غیر منتظره پورتفولیو باعث شد تعداد زیادی از عکسهایم را بصورت تابلو به یک مجموعه دولتی بفروش برسانم. با استفاده از این فرصت میتوانید مهارتها و تواناییهای خود را به مخاطبان ارائه کنید و وجه تمایزی برای خود ایجاد کنید.
پورتفولیو چه کاربردی برای عکاس دارد؟
داشتن پورتفولیو عکاسی از جهات مختلف برای هنرمند عکاس یک مزیت شناخته می شود. رزومه عکاسی که شامل بهترین آثار باشد نشان دهنده ی سطح حرفه ای شما در کارتان است. این رزومه یا پورتفولیو کاربردهای متعددی برای هنرمندان از جمله عکاسان دارد. فرض کنید شما یک عکاس مستند اجتماعی هستید و برای مصاحبه به یک خبرگزاری دعوت شده اید. تصور کنید در این شرایط به همراه داشتن یک پورتفولیو حرفه ای چقدر شانس شما را برای استخدام یا همکاری افزایش می دهد.
یا از جنبه دیگر کاربرد پورتفولیو فرض کنید قصد برگزاری نمایشگاه عکس در شهرتان را دارید. برای درخواست اجاره گالری نیاز به ارائه پورتفولیو از آثار منتخب خواهید داشت. یا از جنبه دیگر فرض کنید بعنوان یک هنرمند عکاس قصد مهاجرت دارید. در این شرایط ارائه یک پورتفولیو حرفه ای و جامع شانس شما را برای دریافت اقامت بسیار بیشتر می کند.
چه اطلاعاتی در پورتفولیو عکاسی ارائه می شود؟
یک رزومه عکاسی جامع و حرفه ای باید اطلاعات کاملی از آثار و سوابق شما ارائه کند. باید هر آنچه از تجربیات و دانشی که تا بحال کسب کرده اید را همراه بهترین عکسهای خود بصورت مکتوب عرضه کنید. بخشی از اطلاعات قابل درج در پورتفولیو شامل:
• عکس سلف پرتره
• اسم و مشخصات هنرمند
• شرح سوابق هنرمند
• مدارک و دوره های آموزشی مرتبط
• جوایز و تقدیر نامه ها
• بهترین آثار عکاسی
• توضیحات و شرح مختصر عکسها
• اطلاعات تماس
انواع پورتفولیوی عکاسی
پورتفولیو عکاسی را میتوان از نظر فرم، قالب و نوع استفاده دستهبندی کرد. در این صورت انواع پورتفولیو به دسته بندی های زیر تقسیم می شوند:
• پورتفولیوی بصورت کاتالوگ چاپ شده
• پورتفولیوی دیجیتالی بصورت کاتالوگ الکترونیکی
• پورتفولیوی بصورت وب سایت
پورتفولیوی چاپی
در گذشته بیشتر عکاسان حرفهای برای نمایش آثار خود از قالبها و فرمهای کاغذی و چاپ شده استفاده میکردند. طراحی و تهیه این نوع پورتفولیو به دلیل نیاز به رعایت استاندارهای مختلف طراحی و چاپ زمان بر و پر هزینه است. در شرایط حاضر و با وجود روشهای مدرن ارائه رزومه، پورتفولیو چاپی به نوعی منسوخ شده است.
پورتفولیوی الکترونیکی یا رزومه عکاسی دیجیتالی
تهیه رزومه عکاسی بصورت الکترونیکی روشی کم هزینه و پرکاربرد برای هنرمندان است. با استفاده از پورتفولیوی الکترونیکی با کمترین هزینه می توانید یک رزومه جامع و البته قابل آپدیت تهیه کنید. رزومه دیجیتال شما امکانات مختلفی را می تواند در خود داشته باشد. استفاده از منو، لینک به وب سایت، امکان بزرگنمایی یا حتی پرینت از جمله امکانات این نوع رزومه ها است.
پورتفولیو عکاسی تحت وب
امروزه وب سایت یکی از روش های متداول و حرفه ای برای ارائه رزومه عکاسی به مخاطبان است. همین الان شما در حال مطالعه مطالب من بروی وب سایت شخصی م هستید که بعنوان یک پورتفولیو هم می توان درنظر گرفت. وب سایت ها ابزارهایی قدرتمند برای عکاسان هستند و با امکانات متعدد کمک می کنند سوابق و آثار شما به شکلی حرفه ای و کامل دیده شود. اگر به شکلی حرفه ای و اصولی بروی پورتفولیوی تحت وب خود (وب سایت) کار کنید، محتمل همکاری های غیرمنتظره ای برای شما اتفاق می افتد.
حرفهایترین و کاربردیترین مدل پورتفولیو کدام است؟
برای مشخص کردن بهترین مدل پورتفولیو باید مزایا و معایب هر کدام را در نظر بگیریم. از آنجایی که تهیه رزومه عکاسی چاپ شده زمانبر و پرهزینه است، بنابراین میتوان گفت حرفهایترین و کاربردیترین شکل پورتفولیو، نوع دیجیتالی و آنلاین است. پورتفولیو عکاسی دیجیتال امکانات و قابلیتهای متعددی را در اختیار مخاطب شما قرار می دهد. این امکانات در مدل چاپی قابل استفاده نیستند و برای آپدیت یک پورتفولیوی کاغذی باز هم لازم است هزینه کنید.
پورتفولیوی دیجیتالی، انعطاف پذیر بوده و به سادگی هم در دسترس قرار می¬گیرد. پورتفولیوی دیجیتال را هر زمان که اراده کنید قابل ویرایش و آپدیت است. برای مثال فرض کنید می خواهید آخرین پروژه مهم عکاسی خود را به پورتفولیو اضافه کنید. در این شرایط کار سختی در پیش ندارید و با کمترین هزینه و زمان اینکار مقدور خواهد بود.
چطور عکسهایمان را برای پورتفولیو انتخاب کنیم؟
انتخاب عکسها برای درج در پورتفولیو یک امر کاملاً سلیقهای اما بسیار مهم است. میتوانید سبک و یا ژانر عکاسی خود را در انتخاب عکسها دخیل کنید و متناسب با آن پورتفولیوی خود را طراحی نمایید.
قبل از طراحی پورتفولیو باید هدفتان را از تهیه آن مشخص کنید. شاید شما در چند ژانر عکاسی تجربه داشته باشید اما حرفه ی تخصصی تان عکاسی تبلیغاتی باشد. اگر هدفتان بازاریابی و جذب مشتریان تجاری باشد نباید عکسهایی خارج از شاخه صنعتی و تبلیغاتی در پورتفولیو قرار دهید. استفاده از عکسها با موضوعات پراکنده باعث می شود شما را بعنوان یک عکاس عمومی قضاوت کنند. اما اگر پورتفولیوی شما صرفا با عکسهای تخصصی یک شاخه عکاسی ارائه شود بی شک یک کارشناس و متخصص این حوزه دیده می شوید.
این امکان هم وجود دارد که شما قصد داشته باشید تنها سفارشاتی را از مشتریان خود دریافت کنید که در حوزه عکاسی چهره جای میگیرند. پس باید بهترین نمونههای آثار خود در این زمینه را برای درج در رزومه عکاسی انتخاب کنید. اما این موضوع در شرایط مختلف متفاوت است. شاید تهیه و ارائه پورتفولیو را با اهداف دیگری در نظر داشته باشید. مثلا فرض کنید قصد دریافت مدرک بین المللی عکاسی را دارید. در این شرایط بهتر است تمام توانایی و بهترین سوابق خود را در پورتفولیو درج کنید. مهم نیست عکسهای شما موضوعات مختلفی را در برگرفته باشد. مهم کیفیت عکسها و قدرت شما در خلق آثاری درخور توجه است.
به طور کلی بهتر است قبل از اقدام به طراحی پورتفولیو به هدفتان از تهیه آن توجه کنید.
چه شاخصههایی را در انتخاب عکسها در نظر بگیریم؟
بسیاری از عکاسانی که پورتفولیوی حرفهای طراحی کردهاند، بر این باورند که یکی از دشوارترین مراحل انجام این کار انتخاب عکسها است. بی شک شما هم با چالش بزرگی در انتخاب عکسها مواجه خواهید شد. اکثر ما برای انتخاب عکسها نظر و سلیقه شخصی را اولویت قرار می دهیم که بسیار اشتباه است.
مطمئنا هر عکاسی به دلایل شخصی برای بعضی از عکسهایش ارزش و اهمیت بیشتری قائل است. برای مثال ممکن است عکسی را در شرایط بسیار سختی تهیه کرده و علاقه بیشتری به آن داشته باشید، در حالی که این عکس شما بار هنری و مفهومی چندانی نسبت به سایر عکسها نداشته باشد. اینجاست که در انتخاب به اشتباه می افتید و نمی توانید داور خوبی برای عکسهای خودتان باشید.
در حقیقت در چنین مواقعی باید بیش از هر چیز به کیفیت و ارزش هنری عکسهایتان توجه کنید. برای انتخاب عکسها از راهنمایی اساتید، نظر مخاطبان و دوستان عکاس می توانید کمک بگیرید. هنگام انتخاب عکسهای خود برای درج در رزومه عکاسی، باید به هدف خود هم فکر کنید. باید بدانید که قصد شما از ارائه پورتفولیو عکاسی چیست و تمایل دارید آثار خود را به چه شخص یا افرادی معرفی کنید.
بعضی هنرمندان تصور میکنند که هرچه عکسهای بیشتری در رزومه داشته باشد، حرفه ای تر دیده می شوند. در حالی که این یک تصور اشتباه است. در حقیقت کیفیت عکسها از جنبه های مختلف تعیین کننده ی سطح حرفه ای شما خواهد بود. در پورتفولیو عکاسی باید بهترین آثار خود را ارائه کنید. باید فاکتورهای مختلفی را در انتخاب عکسها لحاظ کنید که در ادامه به توضیح آنها می پردازم.
فاکتورهای مهم در انتخاب عکسهای پورتفولیو
همانطور که قبلا گفتم انتخاب عکسها برای ارائه یک رزومه حرفه ای بسیار چالش برانگیز است. برای انتخاب عکسها گذشته از دسته بندی باید به شاخصه های متعددی توجه کنید. شاخص هایی که باعث تمایز عکسهای حرفه ای از سطح متوسط و آماتور می شوند. بخشی از این معیارها برای انتخاب عکسها به شرح زیر است.
• توجه به ارزش هنری عکس
• ترکیب بندی عکسها
• تکنیک های عکس
• بار مفهومی عکس
• ویرایش نرم افزاری
• کیفیت عکسها
معیارهای ذکر شده اصول و قواعد عکاسی حرفه ای هستند که باعث می شوند عکسهایی جذاب، خلاقانه و گاها ماندگار خلق شود. با مشخص کردن این معیارها ها قصد ندارم کار انتخاب عکسها را برایتان سخت کنم. شاید یک عکس تنها با داشتن یکی از این موارد اثری قابل توجه و گزینه ی مناسبی برای درج در پورتفولیو باشد.
بیشتر بخوانید: جامع ترین آموزش ترکیب بندی در عکاسی | قوانین و تکنیک ها
برای عکسهای پورتفولیو توضیحات بنویسید
یکی از نکاتی که زمان تهیه پورتفولیو باید به آن توجه داشته باشید، نوشتن توضیحات در مورد عکسهایتان است.
سعی داشته باشید توضیحات کوتاه و مختصری برای هر عکس بنویسید. با اینکار تفکرات و ایده های عکسها را برای بیننده بازگو می کنید و به این ترتیب بعنوان یک هنرمند حرفه ای دیده می شوید. بسیاری از عکاسان تنها به نامگذاری آثار خود اکتفا میکنند که این برای یک پورتفولیو حرفه ای کافی نیست.
ارائه یک توضیح مختصر و مناسب بهتر از یک نامگذاری ساده است. حتی میتوانید در مورد تجهیزات استفاده شده و یا تکنیک بکار گرفته شده و سبک و نگاه خودتان به سوژه شرح کوتاهی بنویسید. گاهی اوقات نوشتن زمان و مکان عکاسی هم مفید خواهد بود. اما نکته مهم خلاقیت شما در نوشتن توضیحات عکس به شکلی جذاب است که باعث اثرگذاری بیشتر بروی مخاطب می شود.
بیشتر بخوانید: تکنیک های عکاسی – آموزش حرفه ای با شرح کامل
نکات مهم برای ساخت پورتفولیو عکاسی حرفهای
همانطور که پیش از این نیز گفته شد تهیه رزومه عکاسی چالش هایی به همراه دارد. در این بخش برخی از نکات مهم برای ساخت پورتفولیو عکاسی حرفهای را بیان می کنم.
- قبل از تهیه پورتفولیو باید بررسی کنید که به چه روشی می خواهید رزومه خود را به مخاطبان ارائه کنید. شاید ارائه یک پورتفولیو بصورت وب سایت گزینه مناسبی برای پرزنت خودتان در یک جلسه رسمی نباشد.
- از آن جاییکه هدف از ارائه پورتفولیو عکاسی، جلب مخاطب برای داشتن یک امتیاز است، باید آثاری را در رزومه ارائه کنید که بهترین کارهای شما محسوب میشوند. آثاری که این توان و قابلیت را دارند که در وهله اول معیارهای هنری و حرفه ای عکاسی در آنها رعایت شده باشد.
- در طراحی پورتفولیو چاپی و حتی الکترونیکی دقت و توجه لازم در لی اوت صفحات به خرج دهید. دسته بندی آثار، چیدمان جذاب عکسها و توضیحات و همچنین قالب و رنگ بندی اصولی صفحات باعث می شود عکسها و رزومه شما حرفه ای تر دیده شود.
- نکته بعدی قرار دادن اطلاعات تماس در پورتفولیو است. مخاطب و بیننده پورتفولیو باید بداند برای همکاری چطور میتواند با شما در ارتباط باشد. پس لازم است اطلاعات تماس خود را به صورت کامل در رزومه عکاسی درج کنید.
- پس از طراحی پورتفولیو عکاسی و قبل از انتشار آن حتما نظر دوستان صاحب نظر خود را جویا شوید. به این ترتیب می توانید ایرادات احتمالی رزومه عکاسی خود را قبل از انتشار عمومی رفع کنید.
- موضوع مهم بعدی در دسترس عموم بودن رزومه عکاسی است. حتی اگر پورتفولیو شما بصورت چاپ شده است، نسخه الکترونیکی از آن تهیه کنید. با قرار دادن لینک دانلود نسخه الکترونیک در صفحات مجازی به ساده ترین شکل در اختیار عموم مخاطبان قرار دهید.
ممنون از مطلب تون، آقاى رستگار خروجى سايت هاى ساخت پورتفوليو آنلاين خوبه، شما كار نكردين باهاشون؟
درود بر شما، واقعیت من کار نکردم، اما اگر امکانات کافی برای تهیه یک پورتفولیوی حرفه ای داشته باشه خیلی هم عالیه
🤦🏻♂️ من فكر مى كردم پورتفوليو از وسايل عكاسيه😂
(: