ژانرهای عکاسی به منظور تفکیک سوژه و فضای عکسها تعیین شده اند. این طبقه بندی کمک می کند تا عکاسان بتوانند با توجه به علاقه مندی خود در شاخه اختصاصی عکاسی فعالیت کنند.
شاخه های عکاسی سوژه، شرایط محیطی و رویدادهای مختلفی را در بر می گیرد. در این مقاله به شرح و معرفی ژانرهای عکاسی پرداخته ام و شاخه های مختلف این هنر را برای علاقمندان توضیح داده ام.
ژانر در عکاسی چیست؟
ژانر به معنای طبقهبندی کردن و تفکیک هنر در شاخه های مختلف است. هنرمندان در شاخه های مختلف هنر با سبک و سوژه های مختلف مواجه هستند. ژانر برای تفکیک سوژه ها و سبک ها در نظر گرفته شده است. هنر عکاسی نیز از این بخش بندی بی نصیب نمانده و شاخه های متعددی را در خود جای داده است. در حال حاضر ژانرهای عکاسی مختلفی مشخص شده و علاقمندان زیادی در این شاخه ها مشغول به فعالیت هستند.
شاخههای عکاسی به چه منظور در نظر گرفته شده است؟
انسان ها همیشه با نظم و تفکیک فعالیت ها و اولویت بندی آنها به نتایج بهتری رسیده اند. نمونه ملموس آن در کسب و کارها شاهد هستیم که هر فردی در شاخه ی مستعد و مورد علاقه ی خود مشغول به کار می شود. این موضوع در تمام هنرها هم صدق می کند و البته ژانرهای عکاسی هم به این منظور مشخص شده اند.
بی شک فعالیت در شاخه های متعدد عکاسی نتایج خوبی برای هنرمندان عکاس به بار نمی آورد. فرض کنید فردی بخواهد آشپزی، خدمات مکانیکی خودرو و سیم کشی ساختمان را همزمان ارائه دهد. مطمئنا مادامی که بروی یکی از تخصص های مورد علاقه ی خود تمرکز نداشته باشد موفق نمی شود. این فرد در هیچ کدام از شغلهای مدنظر به نتایج خوبی نمی رسد و البته هیچ کس به خدمات او اعتماد نمی کند.
ژانرهای عکاسی هم با همین هدف دسته بندی شده اند تا هنرمندان با توجه به روحیات و علاقه ی خود به فعالیت در شاخه ی اختصاصی بپردازند. فعالیت در یک یا ۲ ژانر کمک می کند تمرکز بیشتری بروی پیشرفت و ارتقا سطح خود داشته باشید.
معرفی ژانرهای مختلف عکاسی
در حال حاضر عکاسان، چه عکاسان حرفهای و چه عکاسان مبتدی و غیرحرفهای، در شاخههای مختلف، مشغول به فعالیت هستند. از جمله شاخهها و ژانرهای عکاسی مختلف موارد زیر را می توان نام برد.
• عکاسی صنعتی تبلیغاتی
• عکاسی مد
• عکاسی طبیعت
• عکاسی منظره
• حیات وحش
• عکاسی ماکرو
• عکاسی پرتره
• عکاسی معماری
• عکاسی خبری
• عکاسی ودینگ یا عروس
• عکاسی نجوم
• عکاسی فاین آرت
عکاسی تبلیغاتی و صنعتی
در عکاسی تبلیغاتی و صنعتی سوژه ها و اهداف تجاری هستند. عکاسی تبلیغاتی یکی از ژانرهای درآمد زا برای هنرمندان عکاس است. در این ژانر سعی عکاس بر این است که محصول یا خدمات یک شرکت را به بهترین شکل در قالب عکس نمایش دهد. عکسهای تبلیغاتی با سبک و شیوه های مختلفی تهیه می شوند. عکاسی تبلیغاتی گاهی اوقات با اغراق و قلو همراه است، این در حالی است که در ژانر عکاسی صنعتی، محصولات و خدمات یک شرکت به شکلی واقعی به نمایش در میآیند.
در عکاسی صنعتی با سوژه های مختلف و متعددی مواجه خواهید بود که هر کدام چالش های مختلفی را به همراه دارد. عکاسی تبلیغاتی زیر شاخه های مختلفی دارد که عکاسان با توجه به علاقمندی خود در یک یا چند شاخه مشغول به فعالیت می شوند.
بیشتر بخوانید: عکاسی صنعتی حرفه ای
عکاسی طبیعت
شاخه طبیعت یکی از ژانرهای عکاسی است که عکاس با سوژهها و مناظر طبیعت مواجه است. عکاسی طبیعت شاخه های مختلفی مثل عکاسی زیر دریا، عکاسی هوایی، عکاسی ماکرو از حشرات در زیر مجموعه خود جای داده است. در عکاسی طبیعت سوژه ها باید کاملا برگرفته از ذات طبیعت باشند و انسان هیچ نقشی در آن نداشته باشد.
برای مثال عکاسی از یک مزرعه یا یک مسیر ماشین روی جنگلی را نمی توان در شاخه ی عکاسی طبیعت جای داد. حتی حضور یک حیوان اهلی شده هم در فضای طبیعت، ناقض عکس در ژانر طبیعت است و این عکس را در شاخه منظره قرار می دهد. ادیت عکسهای طبیعت هم بسیار مهم است و باید بدون دخل و تصرف در عناصر عکس و اغراق در رنگها انجام شود.
عکاسی منظره
عکاسی منظره یا لنداسکیپ یکی از ژانرهای عکاسی جذاب برای علاقه مندان واقعی طبیعت و گردشگری است. سوژه های این ژانر مثل شاخه طبیعت محدود نیستند و در انتخاب منظره هم محدودیتی وجود ندارد. عکاسی منظره هم زیر شاخه های متعددی مانند عکاسی از مناظر با حضور انسان یا عناصر مرتبط، عکاسی از مناظر و آسمان شب، عکاسی مناظر شهرها در خود جای داده است.
بیشتر بخوانید: هر آنچه از عکاسی لنداسکیپ باید بدانید (بخش اول)
در عکاسی منظره با سوژه ها و فضاهای مختلف و متنوعی مواجه می شوید. عکاسی در کویر، عکاسی در ساحل، عکاسی رودخانه و آبشار، درختان و جنگلها، کوهستان و بسیاری از سوژه ها که هر کدام جذابیت های خود را بهمراه دارند. در عکاسی منظره محدودیتی در استفاده از تکنیک ها وجود ندارد. ادیت عکسهای منظره هم محدود نیست و می توان با استفاده از تکنیک های خلاقانه عکسها را ادیت کرد.
عکاسی ماکرو
عکاسی ماکرو یکی از ژانرهای عکاسی جذاب است که دنیای متفاوتی از اشیا و جانداران کوچک را نمایش می دهد. عکاسی ماکرو در حقیقت عکسبرداری سوژه های بسیار کوچک از نماهای بسیار نزدیک است که امکان دیدن آنها با چشم غیر مسلح وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: عکاسی ماکرو – چطور عکسهای ماکرو حرفه ای بگیریم؟
در این شاخه سوژهها اجسام بی جان، گیاهان یا جانداران بسیار کوچک و ریز هستند. عکاسی ماکرو نمای بسیار نزدیک و متفاوتی از این سوژه ها نمایش می دهد که در حالت عادی غیر قابل مشاهده است.
عکاسی حیات وحش
عکاسی حیات وحش یکی از شاخه های جذاب برای عکاسان علاقمند به حیوانات غیراهلی است. این ژانر برای عکاسان چالشهای بسیار مهمی را بهمراه دارد، چرا که سوژههای آن حیوانات گاها وحشی و محیط زیست آنها است. عکاسی در این شاخه مخاطره آمیز بوده و عکاس شرایط مختلفی را در طبیعت وحشی تجربه می کند.
در این شاخه اکثر اوقات عکاس باید با فاصله زیاد از حیوانات اقدام به عکاسی کند که نیاز به لنزهای تله گرانقیمت خواهد بود. گاهی اوقات هم برای عکاسی در فاصله نزدیک از حیوانات باید از لباس و تجهیزات استتار استفاده کند.
عکاسی پرتره
یکی دیگر از پرطرفدارترین ژانرهای عکاسی، پرتره است. عکاسی پرتره به تهیه عکس از چهره افراد، حالات صورت و جزئیات آن می پردازد. شکل صنعتی عکسهای پرتره همین عکسهای پرسنلی است اما عکاسی پرتره با نگاه هنری و بسیار متفاوت انجام می شود. نگاه سوژه، حالات صورت و فرم قرار گیری بدن از نکات مهم در عکاسی پرتره است. یکی از تاثیرگذارترین فاکتورها در عکاسی پرتره نورپردازی سوژه است. نورپردازی عکسهای پرتره با سبک های مختلفی انجام می شود که هر کدام جذابیت های مختص خود را در عکس ایجاد می کنند.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی پرتره – چطور عکسهای پرتره حرفه ای بگیریم؟
عکاسی معماری
عکاسی معماری هم یکی از شاخه های خاص در هنر عکاسی است. سوژه های این ژانر ساختمان ها، سازه های هنری و صنعتی و همچنین نماهای داخلی ساختمان ها و دکوراسیون آنها است. زاویه عکسبرداری، کادر بندی و توجه به پرسپکتیو از نکات مهم این ژانر عکاسی است. برای تهیه عکسهای حرفه ای به لنزهای خاصی به نام تیلت شیفت نیاز دارید. این لنزها خطای پرسپکتیو نداشته و ساختار ساختمان ها و نماهای معماری را بسیار واقعی ثبت می کنند.
بیشتر بخوانید: عکاسی از بناهای تاریخی
عکاسی خبری
عکاسی خبری که به آن فتوژورنالیسم نیز گفته میشود یکی از شاخههای مهم رسانه ای است. عکسهای این ژانر به منظور اطلاعرسانی تهیه میشوند. ژانر عکاسی خبری، زیرمجموعههای عکاسی خبری مستند، خیابانی و… را دربر میگیرد و سوژههای آن نیز متناسب با این اخبار انتخاب میشوند.
عکاسی ورزشی
عکاسی ورزشی یکی از جذابترین و در عین حال تخصصیترین شاخههای هنر عکاسی است. در این ژانر به دوربینهای پر سرعت و لنزهای تله و واید نیاز دارید. سوژه های این ژانر اکثر اوقات در حرکت بوده و عکاس باید از سرعت عمل بالایی برخوردار باشد. سوژه ها در این ژانر ورزشکاران هستند که در شرایط و فضاهای مختلف قرار می گیرند. برای تهیه عکسهای خاص باید تسلط کافی در نورسنجی، فوکوس پیوسته و عکاسی با سرعت بالا داشته باشید.
عکاسی عروس
عکاسی عروس یا ودینگ یکی دیگر از ژانرهای عکاسی درآمدزا است. عکاس در این شاخه مجموعهای از تکنیکها و ایده ها را به کار میبرد تا لحظات رمانتیک و بیادماندنی را ثبت کند. خلاقیت در این شاخه بسیار مهم است و کمک می کند عکسهایی با ایده های متفاوت تهیه شود. عکسهای ودینگ اکثر اوقات نیاز به ایده پردازی و کارگردانی دارند. تسلط به نورپردازی سوژه ها در فضای باز و استودیویی و ادیت عکسها در این شاخه بسیار مهم است.
عکاسی نجوم
عکاسی نجوم یکی از ژانرهای خاص عکاسی است. برای فعالیت در این ژانر به اطلاعاتی بیش از عکسبرداری نیاز دارید. در عکاسی نجوم باید به آسمان شب علاقمند بوده و با اجرام آسمانی آشنا شوید. عکاسی در این شاخه، برای بسیاری از علاقهمندان به آسمان و ستاره ها بسیار هیجانانگیز است. تسلط بر عکاسی از آسمان شب و استفاده از تجهیزات مناسب و تکنیک های عکاسی و همچنین شناخت ستاره ها و اجرام کمک می کند عکسهایی حرفه ای تهیه کنید.
بیشتر بخوانید: آموزش جامع عکاسی آسمان شب – کهکشان و ستاره ها
عکاسی فاین آرت
فاین آرت یکی از ژانرهای عکاسی هنری مفهومی بوده که علاقمندان خاص خود را دارد. عکاسی فاین آرت به منظور بیان حس زیباییشناسی و همچنین ایجاد تفکر به وجود آمده است. این شاخه از هنر عکاسی نشاندهنده احساسات، عواطف، تفکرات و… است. در این شاخه عکاسی تنها واقعیات منعکس نمیگردند و گاها سوژه ها در فضاهایی سورئال به نمایش در می آید. عکسهای فاین آرت به مخاطب خود اجازه میدهند تا جهان را به نحوی که در ذهن عکاس است تماشا کنند. اکثر اوقات عکسهای این ژانر با استفاده از عکاسی و تکنیک های تصویر سازی نرم افزارها خلق می شود.
محبوبترین ژانرهای عکاسی
هر عکاسی با توجه به روحیات خود ژانر محبوب و مورد علاقه خود را در این هنر دنبال می کند. اما به طور کلی میتوان گفت محبوبترین ژانرهای عکاسی عبارتاند از: عکاسی پرتره، عکاسی طبیعت، عکاسی لنداسکیپ، عکاسی عروس، عکاسی مد، عکاسی ورزشی و…
پردرآمدترین ژانرهای عکاسی کدامند؟
انتخاب پردرآمدترین ژانرهای عکاسی با توجه به عوامل مختلفی صورت میگیرد. سوژههایی که عکاس انتخاب میکند، هنر و خلاقیت و… باعث میشود تا بتواند درآمد کافی را از ژانر مورد علاقه خود کسب نماید. به طور کلی، عکاسی عروس، عکاسی مد، عکاسی تبلیغاتی و صنعتی، از جمله پردرآمدترین ژانرهای عکاسی هستند.
بیشتر بخوانید: عکاسی مد (عکاسی فشن) نکاتی مهم که تابحال نخوانده اید.
چرا باید ژانر اختصاصی خود را در عکاسی داشته باشیم؟
همانطور که گفته شد عکاسی شاخههای متنوعی در خود دارد. سوژه ها در ژانرهای عکاسی با هم تفاوت دارند و برای موفقیت باید بتوان با سوژه ها ارتباط برقرار کرد. بعضی هنرمندان با سوژه های انسانی ارتباط خوبی برقرار می کنند، برخی با طبیعت و حیوانات و برخی با اشیاء بی جان. از طرفی بعضی از شاخه های عکاسی نیاز به تجهیزات و دوربین و لنزهای گرانقیمت دارد. با آگاهی از این موارد باید ژانر عکاسی خود را انتخاب کنید تا بتوانید سریعتر به پیشرفت و موفقیت برسید.